Edirne'de Nehir Debileri Yeniden Yükselişte: Meriç Nehri İçin 'Sarı Alarm' Verildi

TAKİP ET

Edirne'de son yağışlar ve Bulgaristan'daki barajlardan su bırakılması nedeniyle Meriç Nehri'nin su seviyesi yeniden yükseldi. Daha önce 7 Şubat'ta debisi 1257 metreküp/saniyeye ulaşarak "turuncu alarm" verilen nehirde, bugün 891 metreküp/saniye debi ölçüldü ve Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından bu kez "sarı alarm" uyarısı yapıldı.

Edirne’de son günlerde etkili olan yağışlar ve Bulgaristan’daki barajlardan su bırakılması, Meriç Nehri’nin su seviyesini yeniden yükseltti. Şubat ayı başında debisi 1257 metreküp/saniyeye ulaşarak "turuncu alarm" verilen nehir, bugün yapılan ölçümlerde 891 metreküp/saniye debiye ulaştı ve Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından "sarı alarm" uyarısı yapıldı. Yetkililer, nehirdeki artışı yakından takip ederken, taşkın riskine karşı tedbirlerin alındığını açıkladı.

Debilerde İkinci Dalga: Turuncudan Sarıya

7 Şubat tarihinde son yılların en yüksek seviyesi olan 1257 metreküp/saniye debiye ulaşarak "turuncu alarm" veren Meriç Nehri, kısa süreli bir düşüşün ardından yeniden yükselmeye başladı. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan son ölçümlerde, nehrin debisinin 891 metreküp/saniye seviyesine ulaştığı tespit edildi. Bu gelişme üzerine nehir için "sarı alarm" uyarısı güncellendi.

Bölgesel Su Hareketliliği ve Taşkın Riskleri

Nehir sistemindeki artışın temel kaynağı olarak Bulgaristan’daki havza hareketliliği gösteriliyor:

Arda Nehri: Bulgaristan’ın Ivaylovgrad bölgesindeki artışla birlikte debisi 424 metreküp/saniyeyeyükseldi.

Tunca Nehri: Güncel ölçümlere göre 15 metreküp/saniye seviyesinde seyrediyor.

Kritik Bölgeler: Meriç Nehri’nin NATO Köprüsü mevkisinde yatağından taşması sonucu, bölgedeki bazı tarım arazileri ve çiftlikler su altında kaldı. Hayvancılıkla uğraşan bölge sakinlerinin, taşınabilir varlıklarını traktörler yardımıyla güvenli alanlara naklettiği bildirildi.

'Kanal Edirne' Facianın Önüne Geçti

Geçmiş yıllarda Karaağaç Mahallesi ve çevresindeki sosyal tesislerin su altında kalmasına neden olan taşkınlar, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından hayata geçirilen tahliye kanalı sayesinde kontrol altına alındı. 2019 yılında tamamlanan 7 bin 800 metre uzunluğundaki "Kanal Edirne", Meriç Nehri’ndeki fazla suyu baypas ederek, yerleşim yerlerinde oluşabilecek büyük çaplı su baskınlarını engelledi.

Yetkililer, bölgedeki su seviyelerini anlık olarak takip etmeye ve vatandaşları olası risklere karşı bilgilendirmeye devam ediyor.

Edirne Meriç Nehr