Ahbap Derneği ve kurucusu
Haluk Levent hakkında yürütülen soruşturmada dikkat çeken yeni bir gelişme ortaya çıktı. Derneğin 44 milyon liralık varlığının önce dolara, ardından fiziki altına dönüştürülmesine ilişkin işlemler mercek altına alınırken, altınların saklanması için kullanılan kiralık kasadan beklenmedik bir sonuç çıktı.
44 Milyon Liralık Para İçin Peş Peşe Üç Karar Alındı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen
Ahbap Derneği soruşturması kapsamında, Ocak 2026’da dernek yönetim kurulunca alınan üç ayrı karar mercek altına alındı.14 Ocak tarihli ilk kararda, derneğin banka hesabında bulunan 44 milyon liranın enflasyon karşısında değer kaybetmemesi amacıyla altına çevrilmesi yönünde karar alındığı tespit edildi. Ancak işlem doğrudan Türk lirasından altın alımı şeklinde gerçekleştirilmedi. Bunun yerine paranın önce dolara çevrilmesi, ardından fiziki altın satın alınması planlandı.Kararlara göre, döviz bürosundan alınacak dolarların fiziki olarak teslim alınması konusunda Haluk Levent yetkilendirildi. Ardından satın alınacak altınların güvenli şekilde muhafaza edilmesi için bankada kiralık kasa tutulmasına karar verildi. Kasaya ait anahtarın da Levent’e teslim edilmesi kararlaştırıldı.
44 Milyon Lira Önce 1 Milyon Dolara Çevrildi
Soruşturma dosyasındaki kayıtlara göre, 14 Ocak’ta Ahbap Derneği’nin hesabından bir döviz bürosuna 44 milyon lira gönderildi. Havale açıklamasında ise “Gazze için elden alınan 1 milyon USD ödemesi” ifadesinin yer aldığı belirtildi.Bu işlem karşılığında yaklaşık 1 milyon doların fiziki olarak temin edildiği ve söz konusu paranın Haluk Levent tarafından teslim alındığı aktarıldı.İki gün sonra, 16 Ocak’ta dernek yönetim kurulu tarafından yeni bir karar daha alındı. Bu kez fiziki olarak teslim alınan 1 milyon doların kullanılarak kuyumcudan fiziki altın satın alınması kararlaştırıldı. Altınların teslim alınması konusunda da yine Haluk Levent’in yetkilendirildiği kayıtlara yansıdı.Yönetim kurulunun kararına göre satın alınan fiziki altınların Ahbap Derneği adına tutulan kiralık kasada muhafaza edilmesi gerekiyordu.
Kiralık Kasa Polis Eşliğinde Açıldı
Soruşturmanın dikkat çeken aşamalarından biri 6 Ağustos’ta yaşandı. Derneğe ait kiralık kasa, polis memuru, kuyumcu bilirkişi ve derneğin mal varlığı yönetimine atanan kayyım heyetinde görevli iki avukatın huzurunda açıldı.Ancak yapılan kontrolde, yönetim kurulu kararları doğrultusunda kasada bulunması beklenen fiziki altınlara rastlanmadı.Kasadan ilaçlar, vitamin hapları ve bir kitap çıktığı tespit edildi. Böylece soruşturma dosyasında yer alan 44 milyon liralık başlangıç tutarından 1 milyon dolara, oradan da fiziki altına dönüştürüldüğü belirtilen varlıkların nerede olduğu sorusu gündeme geldi.
Altınların Akıbeti Araştırılıyor
Soruşturma kapsamında, Ahbap Derneği’nin hesabından çıkan 44 milyon liranın hangi aşamalardan geçtiği ve bu parayla satın alındığı belirtilen fiziki altınların akıbetinin ne olduğu araştırılıyor.Yetkililer tarafından yapılan incelemelerde; 44 milyon liranın dövize çevrilmesi, 1 milyon doların fiziki olarak teslim alınması, bu parayla altın satın alınması ve altınların kiralık kasada muhafaza edilmesine ilişkin işlemler tek tek değerlendiriliyor.Kiralık kasanın açılmasının ardından altınların kasada bulunmadığının tespit edilmesiyle birlikte soruşturmanın bu varlıkların akıbetine odaklandığı öğrenildi. Dosya kapsamındaki incelemelerin sürdüğü belirtildi.