Yepyeni Bir Teknoloji: Artırılmış Gerçeklik!

TAKİP ET

Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) nedir? Nasıl ortaya çıktı, nerelerde kullanılıyor? Gelecekte hayatımızı nasıl etkileyecek? Antalya'da reklam ajansı   olarak faaliyet gösteren Apelsin Reklam'ın yetkililerinden konuyla ilgili bilgi aldık.

Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality), 2000’lerin başlarında ortaya atılmış bir kavram. Bilgisayarlar ile hayatımıza giren 2 boyutlu sanal gerçeklikten (sanal dünyadan) farklı olarak, gerçek dünya ile sanal dünya arasında etkileşim oluşturan bir teknoloji. Aslında içinde bulunduğumuz gerçek dünyanın cep telefonu, tablet, akıllı gözlük (smart glass) gibi araçlar kullanılarak ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilmesinden ibaret. Artırılmış Gerçeklik uygulamaları, canlandırılmış karekod barkodları olarak da tanımlanlanmakta.

Artırılmış Gerçeklik ile ilgili uygulamalar henüz çok yeni olsa da, dünyada bilişim sektörünü domine eden Microsoft, Google gibi firmalar bu yeni teknolojiye büyük yatırımlar yapmaktalar. Google, 2012 yılında tanıttığı ve büyük ilgi çeken Glass projesini şimdilik rafa kaldırsa da, Mattel firmasıyla birlikte View Master gözlüğünün tanıtımını yaptı. Microsoft ise Windows 10 ve HoloLens ile 2016 yılından itibaren kullanıcılarına interaktif hologramlar sunmayı planlıyor. Marshall, L’Oréal Paris, Ray-Ban, Adidas, BMW, Volkswagen, Ford, Durex, IKEA gibi sayısız uluslararası marka, Artırılmış Gerçeklik uygulamaları ile ürünlerinin tanıtımını interaktif ve eğlenceli hale getirmeye çalıştılar.

Bu yeni teknolojinin yarattığı heyecan, internetin popüler olmaya başladığı 90'lı yılları anımsatıyor. Ortada yeni, geliştirilmeye açık, nerede ve nasıl kullanılabileceği henüz tam netlik kazanmamış bir teknoloji var. Yazılımcılar, tasarımcılar, reklamcılar, girişimciler, bilişim firmaları, vs. Milyonlarca insanın şu anda Artırılmış Gerçeklik ile neler yapabilecekleri üzerine kafa yorduklarına emin olabilirsiniz. Bu konuda iyi fikirler üreten ve bunları doğru pazarlayanlar yeni başarı hikayelerinin kahramanları olacaklar.

Antalya’da dijital ve sosyal medya ajansı  olarak da hizmet veren firmamız, çözüm ortaklarıyla birlikte artırılmış gerçeklik uygulamaları geliştirmeye başladı. Bu teknolojiyi herkes gibi biz de öğrenme aşamasındayız ve yazılımsal ar-ge çalışmalarımız hız kesmeden devam etmekte.

artırılmış gerçeklik artırılmış gerçeklik nedir augmented reality