Yeni Tütün Ürünleri Düzenlemesine Sağlığa Evet Derneğinden İtiraz

TAKİP ET

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Dr. Elif Dağlı, "Halkımızın nikotin ürünlerinin zararlarından korunması için karar vericileri uyarmak bizim görevimizdir." dedi.

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Dr. Elif Dağlı, "Halkımızın nikotin ürünlerinin zararlarından korunması için karar vericileri uyarmak bizim görevimizdir." dedi. 

Sağlığa Evet Derneği adına açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, TBMM'ne sunulan yeni kanun tasarısının 68 ve 71. maddeleri incelendiği zaman tütün piyasası ve ürünlerine dair halk sağlığını tehdit eden önemli değişiklikler görüldüğünü söyledi. Dr. Dağlı, "Uzun yıllardan beri halkımızı tütün ve nikotin ürünlerinin zararlı etkilerinden korumak için mücadele ediyoruz. Bu yolda mücadele eden sivil toplum temsilcileri olarak duyduğumuz endişeleri kamuoyu ile paylaşmak ve karar vericileri uyarmak görevimizdir." şeklinde konuştu. 

TBMM'ne sunulan ilgili kanun tasarısı ile 'Sigara ve diğer tütün mamulleri kategorisine girmeyen yeni tütün mamullerinin' üretimine, ithalatına ve satışına asgari miktar belirtilerek izin verildiğini belirten Dağlı, kanun metninin bu yeni ürünlerin vergilendirilmesinde de farklılık taşıyabileceğine dikkat çekti. 

Nikotinin yüksek derecede bağımlılık yapabilen bir kimyasal madde olduğunu belirten Dağlı, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"İçeriğinde nikotin barındıran her ürün hastalık yapmaktadır. Hastalık vatandaşın kabahati olmadığı gibi tedavisi de bireysel sorumluluğunda değildir. Nikotine bağlı hastalıkların tedavisi devletin yükümlülüğündedir. Tütünün buharlaştırılma sıcaklığı nikotinin bağımlılık yapma gerçeğini değiştirmediği için yeni ürünlerde de bağımlılık riski vardır. 

Bizler, insan sağlığı için mücadele etmekteyiz. Ülkemizde çeşitli nikotin ve tütün ürünlerinin sayısının hızla azaltılmasını ve yeni ürünlerin piyasa sürülmemesini, kanun tasarısında hiçbir endüstri temsilcisini belirtecek ya da faydasını ima edecek ibarelerin olmamasını, zararının azaltıldığı iddia edilerek menkul ürünlere düşük vergilendirmenin tartışmaya açılmamasını, devletin, genç ve yaşlı tüm vatandaşları nikotin bağımlılığına karşı korumada samimi davranmasını ve etkili tedbirler alınmasını, nikotin bağımlılığı olan vatandaşları, bu bağımlılıktan kurtarmak için hiçbir ücret talep edilmeden tedavi edilmelerini acil olarak talep ediyoruz." 

Sağlığa Evet Derneği yeni tütün mamulleri nikotin vergi indirimi