Vücut Yeterli Protein Almazsa Çöküyor

TAKİP ET

İngiliz beslenme uzmanları May Simpkin ve Rick Hay, vücuda yeterli protein girmediğinde vücutta görülen 7 belirti hakkında bilgi verdi.

 

İngiliz beslenme uzmanları May Simpkin ve Rick Hay, vücuda yeterli protein girmediğinde vücutta görülen 7 belirti hakkında bilgi verdi.

Karbonhidrat ile yağ tüketmeyi tercih etmeyenler, protein ağırlıklı beslenmeye gayret ederler. Protein ağırlıklı beslenme son zamanlarda çok sık konuşulmaktadır. İnsanların ne kadar proteine ihtiyacı olduğuna dair yapılan araştırmalar ise insanların %90’ının bu hususta bilgisi olmadığını ortaya çıkardı. Vücuda yeterli protein girmediğinde vücutta görülen 7 belirti ise şunlar;

Şiddetli Tatlı-Tuzlu ile Beslenme Arzusu

Protein ağırlıklı beslenen vücutta şekerin kan dolaşımına salınımı yavaşladığından dolayı kan şekeri dengeli olur. Karbonhidrat ağırlılı beslenme ise sürekli açlık hissine yol açar.

Kasların Sarkması

Vücut ihtiyaç duyduğu enerjiyi kasları parçalayarak elde eder. Aşırı egzersiz yapıldığı zaman vücudun yakıtı kaslar olacağından dolayı kaslarda sarkma görülür.

Saçların Dökülmesi

Saçın parlaklığında görülen azalma, saç dökülmeleri, tırnakların zayıf ve kırılgan olması, tırnaklarda oluşan çatlamalar ve cildin kuruması vücutta proteinin eksik olduğunu gösterir.

Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması

Vücut yeterli protein almadığı zaman bağışıklık sistemi zayıflar. Zayıf bağışıklık sisteminde ise mikroplarla savaşacak bağışıklık hücreleri yeterince hızlı çoğalamaz.

Bulanık Bilinç

Öğlen yemeğinde tüketilen yiyecekler, konsantrasyon güçlüğüne yol açabilir. Vücutta protein eksik olduğu zaman ruh hali depresif olduğu gibi konsantrasyon güçlüğü ve zihin bulanıklığı görülür.

Uyku Düzeninde Bozulma

Vücutta yetersiz proteinin yol açtığı hormon üretimi uyku düzeninde bozulmaya neden olur. Serotonin ön maddesi olan triptofan, uyku düzenini sağlayan amino asit olduğu gibi uyku kalitesinin artmasında da etkendir. İçeriğinde zengin triptofan barındıran besinler ise yumurta, hindi göğsü, peynir, mercimek, fındık ve fasülyedir.

Stres

Vücutta stres hormonu salgılandığı takdirde kas ve dokulardaki parçalanmalarda artış yaşanır. Bu durumda aşırı egzersizin yol açtığı ağrılara neden olabildiği gibi duygusal stres yaşanmasına da yol açar.

İnsanlar, günlük yaşantılarında kilo başına 0,8 gram protein tüketmelidir. Kadınlar günlük ortalama 46 gr, erkekler ise ortalama 56 gram protein tüketmelidir.

 

protein karbonhidrat kas saç dökülmesi uyku stres