Türkiye Risk Altında! Kontrolden Çıkan Uzay İstasyonu Pazar Günü Türkiye'ye Düşebilir, Riskli Bölgeler Açıklandı!

TAKİP ET

Çin'in 2011 yılında fırlattığı ve kontrolü kaybettiği uzay istasyonu kontrolsüz bir şekilde dünyaya yaklaşmaya devam ediyor. 1 Nisan tarihinde dünyaya düşmesi beklenen uzay istasyonunun olası düşme noktaları arasında Türkiye'de bulunuyor.

Çin’in 2011 yılında fırlattığı ve kontrolü kaybettiği uzay istasyonu kontrolsüz bir şekilde dünyaya yaklaşmaya devam ediyor. 1 Nisan tarihinde dünyaya düşmesi beklenen uzay istasyonunun olası düşme noktaları arasında Türkiye’de bulunuyor. 

Çin tarafından 2011 yılında fırlatılan Tiangong-1 isimli uzay istasyonunun kontrolü kaybedilmiş ve Dünya yörüngesinde kontrolsüz bir şekilde döndüğü açıklanmıştı. Dünyaya düşmesi beklenen uzay istasyonunun düşme ihtimali olan bölgelerden biri de Türkiye. 

2016'DA KONTROLÜ KAYBEDİLDİ
2013 yılından bu yana herhangi bir astronotun görev yapmadığı 9,4 ton ağırlığındaki istasyonda kontrol 2016 yılında yitirilmişti. Çin, uzay istasyonunun kontrolünü kaybettiğini BM’ye de bildirmişti. 

PARÇALANIYOR AMA YİNE DE BÜYÜK PARÇALAR DÜNYAYA DÜŞEBİLİR
Tiangong-1'in 9,4 ton ağırlığında olduğu, ancak atmosfere girdikten sonra büyük kısmının yanarak yok olmasının beklendiği belirtildi. Fakat, buna rağmen uzay istasyonundan büyük parçaların dünyaya düşme ihtimali yüksek. 

RİSKLİ BÖLGELER BELLİ OLDU
Tiangong-1'e ait parçaların düşebileceği bölgeler, Uzay araştırmaları yürüten sivil toplum kuruluşu Aerospace Corp tarafından hesaplandı. Hesaplama sonuçlarına göre, Güney Yarımküre'de iki hat riskli bölge görülürken, Kuzey Yarımküre'deki riskli hat içerisinde Türkiye de var. 

YARALANMA İHTİMALİ ÇOK DÜŞÜK
Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) uzay enkazı dairesi başkanı Holger Krag, Konu hakkında yaptığı açıklamada, "Bu kadar büyük enkazlar atmosfere girdiğinde genellikle yüzde 20 ila 40'ı yeryüzüne düşüyor. Ancak bu enkaz parçalarının birilerini yaralaması son derece düşük bir olasılık" ifadelerini kullandı. ESA’ya göre ise enkaz büyük ihtimalle okyanusa düşecek ve kimse zarar görmeyecek. 

 

çin uzay istasyonu dünyaya düşecek uzay istasyonu Tiangong-1 teknoloji son dakika türkiye risk