Sofraların Lezzeti Maydanozun Sağlığa Faydaları

TAKİP ET

Sofraların vazgeçilmez lezzeti olan maydanoz, içeriğindeki zengin antioksidan, bol lif, vitamin ve mineraller ile sağlığa birçok fayda sağlıyor.

Sofraların vazgeçilmez lezzeti olan maydanoz, içeriğindeki zengin antioksidan, bol lif, vitamin ve mineraller ile sağlığa birçok fayda sağlıyor. 

100 gramında 36 kalori bulunan, yapraklarında kolesterol ve yağ içermeyen maydanozun bolca tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. A, C, K ve E vitaminleri ve B9 vitamini ile folik asit deposu olan maydanoz, potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri açısından da oldukça zengin bir besindir. 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence, "Maydanoz, direkt bağışıklık sistemini çağrıştırmaktadır. Çünkü içeriğindeki A, C ve K vitaminleri ve folik bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Ayrıca A vitamini lenfosit ve beyaz kan hücreleri üzerinde direkt etkili olmaktadır. Sağlıklı insan vücudu sıvıyı muhafaza etse de vücuttaki sıvı birikmesinin nedeni ödem ise bu seferde vücut şişmeye başlıyor." ifadelerine yer verdi.

Ödemin Devası

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gence, "Ödem rahatsızlığı olanlar, birkaç çay kaşığı maydanoz suyu içtiklerinde dahi rahatlayacaklardır. Maydanoz sapları bir bardak suyun içerisine eklenerek içildiğinde toksinler vücuttan atılacaktır." dedi. 

Kalp Hastalıkları ve Kansere Karşı Tedbir

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gence, "Maydanozun içeriğindeki folik asit, kalp krizi riskinin artmasına neden olan homosistein oranını düşürdüğü için tam bir kalp dostudur. Maydanoz, vücutta diüretik etkisi oluşturduğundan tansiyonu düşürüyor. Kansere karşı koruyucu etkisi olan maydanozun içeriğindeki K vitamini ve demir, vücuttan toksinleri atarak kanı temizliyor. Karaciğerin zehirli maddelerden temizlenmesinde ve kan şekerinin düşmesinde maydanoz tam bir yardımcıdır. Maydanoz, idrar söktürmede etkili olan flavonglikozidini içeriğinde barındırmaktadır. İdrar söktürücü özelliği ile böbrek taşı, safra kesesi ve enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir." şeklinde konuştu. 

Diş ve Diş Eti Dostu

Diş ve diş eti rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkisi olan maydanozun, ağız kokusunu giderdiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet azmanı Gence, "Mide bulantısının nedeni ciddi bir rahatsızlık değilse maydanoz, bulantıya iyi gelir. Antiseptik açıdan zengin olan yaprakları ve sapı ise gazı giderir. İçeriğinde beta karoten ve C vitamini barındıran maydanoz, anti-inflamatuar özelliğine sahiptir. Bu sayede de artrit kontrolünde önemli yarar sağlıyor. İlerleyen yaşlarda retina sağlığı maydanozun içeriğindeki beta karoten sayesinde korunabilir. A vitamini ile göz sağlığını koruduğu gibi içeriğindeki klorofil ile tam bir anti bakteriyeldir. Böylelikle ağız kokusunu engelliyor." dedi. 

Aşırı Tüketmeyin

Maydanozun sağlığa faydaları yanında aşırı tüketildiği takdirde zararları olabileceğine de dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence, ifadelerini şöyle sürdürdü;
"Maydanozun 10 tane sapı, vücudun ihtiyaç duyduğu C vitamininin yarısını karşılar. İnsanlar, 60 mililitreden fazla maydanoz suyu tüketmemelidir. Maydanozun aşırı tüketimi özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde sakıncalıdır. Çünkü hamilelik döneminde kasılmaları artırabiliyor. Ayrıca diüretik etkisi olduğundan dolayı emzirme döneminde sütü azaltabiliyor. Maydanoz, ciltte dökülmeye neden olduğu gibi cildi, güneşe karşı ekstra hassas hale getirebiliyor. Maydanozun içeriğinde kan pıhtılaşmasını sağlayan K vitamini olduğu için kan sulandırıcı ilaç kullananlar, maydanoz tüketirken dikkatli olmalıdır. Hipertansiyonu olanlar, kan basıncını artıran maydanozu sınırlı tüketmelidir. Maydanoz suyunu, zayıflamak için aşırı tüketenler çok dikkatli olmalıdır. Çünkü maydanoz suyunun vücutta oluşturduğu diüretik etki vücuttan fazla sıvı atımına sebep olduğu için yanılma ihtimali oldukça yüksektir. 

 

maydanoz ödem kalp kanser diş diş eti