Prof. Dr. Şen'den Türkiye İçin Korkutan Meteorolojik Uyarılar: Çok Şiddetli Hortumlar Göreceğiz

TAKİP ET

Son dönemlerde Türkiye'de yaşanan meteorolojik olayları değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi meteoroloji mühendisliği bölümü öğretim üyesi profesör doktor Orhan Şen, Marmaris'te görülen hortumlar gibi hortumların Türkiye'de daha sık görüleceğini ve şiddetlerinin artacağını söyledi.

Bu tür Doğa olaylarını yanı sıra kuraklığın da artacağını belirten Orhan Şen, Yağışlarda Bu yıl yüzde yedi Gelecek yıl ise yüzde yirmilik bir düşüş olacağını dile getirdi. Türkiye'nin kuraklık açısından sıkıntı çekeceğine söyleyen Orhan Şen, İklimleri küresel ısınma nedeniyle değiştiğini ve artık sonbahar ve ilkbahar gibi geçiş mevsimlerinin sadece bir aya düştüğünü anlattı.

Geçtiğimiz günlerde Bodrum'da yaşanan sel felaketi ve ardından Marmaris'te görülen hortumun neden olduğu hazır yaraları sarılmaya çalışılırken meteoroloji Uzmanı Profesör Doktor Orhan Şen'den korkutan açıklamalar geldi. Hortum ve fırtınaları ekstrem hava olayın olarak değerlendiren Orhan Şen, Tüm bu olayların meteorolojik afet olduğunu dile getirdi.

KURAKLIK BAŞLAYACAK

Bazı bölgelerde bir ay içerisinde yağması gereken yağışın sadece bir günde yazdığını söyleyen Orhan Şen, diğer aylarda Bu nedenle yağışların az olduğunu ve bunun da kuraklık habercisi olduğunu söyledi. Şimdi Aralık Ocak ve Şubat aylarının beklendiğini dile getiren Orhan Şen, Bu aylarda yağışların az olması durumunda kuraklık olacağını söyledi. 2018-2019 yıllarında tahminlerine göre yıllık yüzde yedi yağışlarda azalma olmasını beklediklerini söyleyen Orhan Şen, Uzun vadede yapılan araştırmalar sonucunda gelecek yılda yüzde yirmi yarın yağış azlığı görüldüğünü dile getirdi.

SICAKLIKLAR ARTIYOR

Profesör Doktor Orhan şart küresel ısınma nedeniyle sıcaklığın 2 derece arttığını belirterek Türkiye'de de bu nedenle doğal afetler yaşanmaya başladığını söyledi. İlerleyen yıllarda hortumları daha sık vereceğimizi ve şiddetlerinin artacağını belirten Orhan Şen, Daha önce hortumların deniz üzerinde doğup karaya doğru gittiklerini Marmaris'te görülen hortumu lise Karadağ doğru devam ettiğini belirtti. Sahil kesimlerinde oluşan bu hortumlara daha çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Şen,  bunlara karşı artık tedbir alınması gerektiğini vurguladı.

TİCARİ KAYGILAR FELAKETE SÜRÜKLÜYOR

Küresel ısınmaya karşı sadece Türkiye'nin değil bütün dünyanın harekete geçmesi gerektiğine dikkat çeken Profesör Doktor Şen, Ülkeleri ticari kaygıları nedeniyle dünyanın felaketi sürüklenmek üzere olduğunu dile getirdi.

 

Prof. Dr. Şen orhan şen son dakika son dakika haberi