Koku Alma Duyusu Zayıflayanlar Dikkat! Bunuyor Olabilirsiniz

TAKİP ET

5 anahtar koku üzerinde yapılan çalışmalar ile bu kokuları almakta güçlük çekenlerin, 5 yıl içerisinde bunama tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceği ortaya çıkarıldı.

5 anahtar koku üzerinde yapılan çalışmalar ile bu kokuları almakta güçlük çekenlerin, 5 yıl içerisinde bunama tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceği ortaya çıkarıldı.

Bunama riskiniz olup olmadığını 5 yıl evvelden basit bir koku testi ile anlayabilirsiniz. Yakın bir zamanda yapılan araştırma sonuçlarına göre 5 yaygın kokudan en az dördünü ayırt edemiyorsanız bunama riskiniz 2 kat artmaktadır. 

Chicago Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan araştırmalar, bunama risk oranının koku alma hissindeki azalma ile ölçülebileceğini ortaya çıkardı. 57 ila 85 yaş aralığındaki katılımcılardan oluşan araştırmada zorluk seviyesini artırmak için nane, balık, portakal, gül ve deri gibi keskin kokular kullanıldı.

İlk testlerin sonucunun üzerinden 5 yıl geçtikten sonra kokuların hiçbirisini ayırt edemeyenlerin hemen hemen tümüne bunama teşhisi konuldu. 1 ya da iki kokuyu doğru koklayan katılımcıların ise yaklaşık %80'ine bunama teşhisi konulurken araştırmanın başyazarı Jayant Punto ise koku hissinin kaybedilmesi ile bunama arasında yakın ilişki olduğunu belirterek, "Koku hissinin kaybedilmesi büyük hasarın en önemli belirtilerindendir." dedi. 

Koku üzerinden elde edilen bu bulgular, bunamaya erken teşhis konmasında ve önlem alınmasında önem arz ediyor. Erken teşhis halinde ilaç tedavileri, sağlıklı diyet ve her zamankinden fazla egzersiz ile yaşam tarzı değiştirilerek bunama kontrol altına alınıp engellenebilir. 

koku bunama Chicago Üniversitesi nane balık portakal gül deri