İstanbul'da 112'ye yapılan ihbarların yüzde 68'i sahte ihbar

TAKİP ET

İstanbul'da 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 2022 senesinde yapılan 17 milyon 353 bin 424 çağrının yüzde 68.12'sini sahte olduğu açıklandı. 

İstanbul 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, 2022 senesinde çağrı merkezine toplamda 17 milyon 353 bin 424 çağrı yapıldı. Bu çağrılardan 5 milyon 531 bin 423'ü gerçek vakalarken, 11 milyon 822 bin 1’i sahte aramalar olduğu kayda geçti. İstanbul 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Feyza Emin, konu hakkında açıklamalarda bulundu. 

‘ACİL DURUMLAR DIŞINDA ÇEŞİTLİ NEDENLERLE ARIYORLAR’ 

Çağrıların büyük bölümünün sahte ihbar olduğunu belirten Feyza Emin, "Asılsız çağrılarda bir mükerrer çağrılar var, bir de anonsta kapanan yani daha anonsu dinlerken kapanan çağrılar var. Bunlar muhtemelen deneme amaçlı. Onlar da asılsız çağrı olarak nitelendiriliyor. Yabancı uyruklu vatandaşlarımız sadece telefonları çalışıyor mu çalışmıyor mu sim kartı taktıklarında, çocuk aramaları, yaşlı vatandaşlarımızın arayıp biraz sohbet etmek istemeleri, telefon sapıkları bir de aslında önem arz etmeyen ama kendilerince defalarca aynı şeyi aramaları. Onun dışında 'Elektrik, su, doğalgaz faturalarını nerede yatırabiliriz, kesildi' o tarzda veya askere gidecek 'Kaç günüm kaldı nereye sorabilirim', Milli Eğitim Bakanlığıyla alakalı 'Şu okul nerededir, bana söyleyebilir misiniz?' ya da sağlıkla alakalı 'Randevu alma hattı olarak nereye başvurabilirim'... Bugün bir çağrı geldi, komşusuyla tartışıyor 'Ne yapabilirim nereye başvurabilirim' Bir de termometresi evde kırılmış nereye atabilirim. Bu tarzda bunlar da asılsız çağrıya giriyor." ifadelerini kullandı. 

‘SANİYELER BİLE ÖNEM ARZ EDIYOR’ 

Asılsız aramalar sebebiyle 112 Acil Çağrı Merkezi'nin gereksiz meşgul edildiğinin altını çizen Feyza Emin, acil durumlarda saniyelerin bile önem arz ettiği ifade etti. Vatandaşların bu konuda duyarlı olmasını isteyen Emin, "Biraz sağduyu gerekiyor. Çünkü bu, vatandaşın can ve mal kaybına yol açıyor. Birkaç saniyede belki ambulans, emniyet oraya yetişememiş durumda oluyor. Yani saniyelerle boğuşuluyor" şeklinde konuştu. 

İstanbul 112 çağrı merkezi acil vaka