Cinsel İlişki Sonrası Kanama Olursa Dikkat! O Hastalık Bu Şekilde Kendini Belli Ediyor

TAKİP ET

Rahim ağzı kanseri son yıllarda dünya genelinde çok sık görülüyor. Fakat erken tanı ve tedavi ile rahim ağzı kanseri görülme oranı ve buna bağlı olarak ölümler hızlı bir şekilde azalıyor. Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Gülbin İşgören kadınların korkulu rüyası olan rahim ağzı kanseri hakkında önemli bilgiler verdi…

Dünya genelinde Kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sırada görülen kanser türü olan rahim ağzı kanseri uzun yıllar boyunca gelişimini sürdürüyor. Düzenli tarama ve muayenelerle,  yavaş gelişen bir kanser türü olması nedeni ile tedavi mümkün oluyor Ve kanser öğrenebiliyor.

ADET DIŞI KANAMANIZ VARSA…

Erken dönemde rahim ağzı kanserinin herhangi bir belirtisi olmuyor. Uzmanlar ise bu belirti olmayan dönemde saptanan anormal smear testi ile rahim ağzı kanserinden şüphelenebiliyor.  Özellikle cinsel ilişki sonrası kanama, Adet dışı kanama ve lekelenme, menopoz sonrası kanama, Adet kanamasının normalden fazla olması, Kahverengi ya da sulu pembe akıntı rahim kanseri belirtisi olabilir. Rahim kanseri İlerleyen dönemlerde ise idrar yapma ile ilgili sorunlar, kasık ağrısı, bacaklarda ödem ve kilo kaybı gibi yakınmalara neden olabiliyor.

43 YAŞINA KADAR RAHİM KANSERİ AŞISI YAPILIYOR

Ayrıca Rahim kanserinden korunmak için 43 yaşına kadar aşı yaptırmak mümkün. Uzmanlar bu konuda özellikle kadınların erken yaşlarda önlem almasını düzenli tarama ve muayeneden geçmesi ne öneriyor. Aşı ile de rahim kanseri için önlem almak Diğer bir seçenek.

RAHİM KANSERİ GÖRÜLME RİSKİNİ ARTTIRAN ETKENLER

Erkek Partner'in birden çok kişiyle cinsel deneyim yaşamış olması
Birden çok cinsel Partnerin olması
Sigara içmek
18 yaş öncesi cinsel deneyim yaşamak
Bağışıklık sisteminin baskılanması na neden olan durumlar
Çok doğum yapmak
Diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar

3 YILDA BİR TEST ŞART

Uzmanlar bu konuda en az 3 yılda bir test yapılmasının şart olduğunu söylüyor. Genellikle 30 yaş üstü kadınlarda görülen 1 kanser türü olan rahim ağzı kanserinin tanısı için testleri Kesinlikle ihmal etmemek gerekiyor.

rahim ağzı kanseri erken tanı sağlık cinsel ilişki kanser rahim ağzı kanseri belirtileri