Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, doğal afetlerin ardından gelişen enfeksiyonların ciddi halk sağlığı sorunu olduğunu ifade etti. Yangın, sel ve deprem gibi çeşitli afetlerin ardından gelişen enfeksiyonları; solunum yolu enfeksiyonları, toplu yaşamdan kaynaklı meydana gelen enfeksiyonlar ve olumsuz yaşam koşullarına bağlı oluşabilecek enfeksiyonlar hakkında, 3'e ayırdıklarını ifade eden Yalçın, "İlk aşamada solunum yolu enfeksiyonuna dikkat çekiyoruz. Grip, kızamık, kızamıkçık, el ayak hastalıkları, menenjitler ortaya çıkıyor. Bu aşamadan sonra solunum yollarının değişik enfeksiyonları önemli. Zatürre, yara yeri enfeksiyonları, tetanos ve gazlı kangren ilk aşamada karşımıza çıkabilecek enfeksiyon hastalıklarıdır" açıklamasında bulundu.
Herkesin 10 senede 1 tetanos aşısı yaptırması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yalçın, deprem bölgesindeki vatandaşların; yıkılan molozlara dokunması, demir çubuklara temas etmesi, çivi batması ya da vücuda yabancı bir madde girmesi sebebiyle bulaşabilecek hastalıklara ilişkin dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulundu. Yalçın, "Deprem bölgesindeki her yurttaşımızın sağlık muayenesiyle birlikte mutlaka 1 doz tetanos aşısını yaptırması gerekiyor. Çalışan gönüllüler de dahil" ifadelerini kullandı.
“TOPLU YAŞAMA BAĞLI MİDE VE BAĞIRSAK ENFEKSİYONU GELİŞEBİLİR”
Toplu alanda yaşamanın tehlikeleri hakkında konuşan Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, "Felaket sonrası altyapı olanaklarının ortadan kalkması sonucu özellikle mide bağırsak sistemi enfeksiyonları görülüyor. Bunlar dizanteri, kolera, tifo gibi hastalıklardır ya da bazı virüslerin taşıdığı hastalıklar önem taşıyor. Sıtma ve tifüs hastalığını da yöresel faktörleri göz önünde bulundurarak düşünmek gerekiyor. Virüslerin oluşturduğu Batı Nil humması veya Japon ensefalit hastalıkları düşünülebilir. Bu toplu yaşamın getirdiği en büyük sıkıntılardan biri de uyuz hastalığıdır. Uyuz hastalığı uzun süre insanların bir arada yeterince temizlik alışkanlıklarını yerine getirmemeleri sonucu böyle bir risk var. Hayvancılık yapanlarda şarbonla ilgili cilt vakaları karşımıza çıkabilir." uyarılarında bulundu.
HEPATİT A VİRÜSÜNE DİKKAT
Konuşmasının devamında Prof. Dr. Yalçın, "Hepatit A virüsü özellikle gıdalarla alınan bir virüstür. Altyapının yeterince olmaması sebebiyle bu virüsün suya karışması ya da bu suyla temas olması sonucunda alınabilecek bir virüstür. Az da olsa çocuk felci de düşünülebilir. En son olarak bakteriyel hastalıklar olumsuz koşulların getirdiği durumlarla bağlantılı olarak karşımıza çıkar. Gittiği yerde ilk olarak sağlık kuruluşlarına başvurarak fiziki muayeneden geçmesinde yarar var. Bu bahsedilen rahatsızlıklar kendilerinde gelişmiş olabilir. Önceden eşlik eden hastalıkları da olabilir. Örneğin; şeker, tansiyon, kronik böbrek veya kanser gibi hastalıkları olabilir. En kısa sürede hekime ya da sağlık kuruluşunda kendindeki hastalıkları belirterek, uygun ilaçları bir an evvel alması gerekir. Kişilerin kısa sürede ilaçsız kalmamasına dikkat etmesi gerekebilecek. Başta solunum yolu enfeksiyonları, mide bağırsak sistemi enfeksiyonları ve daha sonra alt solunum yolu enfeksiyonlarıyla ilgili olası hastalığa karşı kişilerin duyarlı olması gerekir" şeklinde konuştu.