Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan yeni okul güvenliği paketini duyurdu. Ziyaretçi kısıtlamasından teknolojik takibe kadar pek çok düzenlemeyi içeren yeni kuralların detayları, önümüzdeki günlerde yapılacak basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanacak.
"Cumhurbaşkanımız Gerekli Talimatları Verdi"
Bakan Yusuf Tekin, eğitim ortamının huzurunu korumak adına en üst düzeyde irade sergilendiğini belirterek, “Çocuklarımız ve velilerimiz rahatlıkla çocuklarının okullarda eğitim öğretime devam etmesini sağlayabilirler. Cumhurbaşkanımız gerekli talimatları verdi” açıklamasında bulundu.
Yeni Güvenlik Protokolü: Neler Değişiyor?
Okullarda sadece fiziksel değil, dijital ve disiplin odaklı bir güvenlik duvarı örülüyor. Taslak aşamasındaki düzenlemelere göre şu kurallar hayata geçirilecek:
- Ziyaretçi Yönetimi: Randevusuz hiçbir ziyaretçi okul binasına alınmayacak, girişlerde kimlik kontrolü ve güvenlik taraması yapılacak.
- Cihaz Kısıtlaması: Öğrencilerin okula akıllı telefon, tablet veya akıllı saat gibi elektronik cihazlar getirmesi yasaklanacak.
- Fiziksel Güvenlik: Turnike sistemleri yaygınlaştırılacak ve girişlerde el dedektörü ile kontroller artırılacak.
- Kılık Kıyafet: Belirlenen okul kıyafeti dışındaki giysilerle okula girişe izin verilmeyecek.
Akran Zorbalığına Karşı "Sıfır Tolerans"
Düzenlemenin en dikkat çeken maddelerinden biri de okul içi şiddetle mücadele. Akran zorbalığına karşı müsamaha gösterilmeyeceği vurgulanırken; psikolojik, fiziksel veya sözlü şiddet vakalarında ilgili birimler anında devreye girecek. Riskli görülen durumlarda öğrenciler için profesyonel yönlendirme ve bildirim süreçleri otomatik olarak başlayacak.
Yüksek Riskli Bölgelerde Polis Denetimi Artıyor
Özellikle büyükşehirlerdeki "yüksek riskli" olarak sınıflandırılan okullarda güvenlik önlemleri katlanacak. Bu okulların çevresinde kolluk kuvvetlerinin varlığı artırılacak, giriş-çıkış saatlerinde polis ekipleri nöbet tutacak ve şüpheli şahıslara yönelik GBT kontrolleri rutin hale getirilecek.
Tüm Okullar Merkezi İzleme Sistemine Bağlanıyor
Türkiye genelindeki her okulun aynı güvenlik standardına ulaşması hedefleniyor. Bakan Tekin, tüm eğitim kurumlarının Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ile entegre edileceğini açıkladı. Bu sayede okul çevreleri ve girişleri merkezi bir sistem üzerinden 7/24 izlenebilecek.
Kritik Açıklama İçin Tarih Verildi
Yeni dönemin yol haritası niteliğindeki tüm detaylar; Cuma veya Pazartesi günü düzenlenecek geniş kapsamlı bir basın toplantısıyla duyurulacak. Bakanlık, bu açıklamada hem mevcut uygulamaların bilançosunu verecek hem de yeni tedbirlerin uygulama takvimini ilan edecek.