Ticaret Bakanlığı, tarımsal üretimde artan maliyet baskısını azaltmak amacıyla gübrede başlattığı vergi muafiyeti uygulamasını genişletti. Ay başında bazı gübre gruplarında yapılan düzenlemenin ardından, bu kez katı amonyum nitrat ve monoamonyum fosfat ürünlerinde de Gümrük Vergisi sıfırlandı. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte, çiftçinin girdi maliyetlerini düşürmek ve gıda fiyatlarındaki artışı sınırlamak hedeflendi.
Savaşın Tarıma Etkisi: Hürmüz Boğazı ve Maliyet Artışı
Orta Doğu’da tırmanan gerilimin yansımaları sadece enerji sektörüyle sınırlı kalmadı. Dünyanın gübre ihtiyacını karşılayan en önemli bölgelerden birinde, İran’ın Hürmüz Boğazı üzerindeki baskısı ve ticaret yollarının aksaması fiyatları yukarı çekti. Küresel çapta artan maliyetlerin yerli üreticiyi mağdur etmemesi için bakanlık, dış ticaret önlemlerini devreye soktu."Fiyat Artışlarına Geçit Verilmeyecek"
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’nın ardından Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu noktaların altı çizildi:- Stratejik Hedef: Gıda arz güvenliğini sağlamak ve spekülatif fiyat hareketlerini engellemek.
- Sürekli Takip: Bölgedeki gelişmelerin fiyatlara etkisi anlık olarak izleniyor.
- Üreticiye Destek: Mevsimsel ihtiyaçlar gözetilerek, tarım sektörünün en yoğun olduğu dönemde maliyet baskısı azaltılıyor.








