Yunanistan Yangın Yeri! Sokaklar Savaş Alanı Gibi...

TAKİP ET

Yunanistan'ın başkenti Atina'da 10 bini aşkın kişi Albaylar Cuntası'na karşı 17 Kasım Öğrenci Direnişi'nin 45. yıl dönümünde ABD Büyükelçiliğine karşı yürüyüşe geçti. Göstericilere müdahale eden polis ile göstericiler arasında yaşanan arbede de 8 göstericinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da 10 bini aşkın kişi Albaylar Cuntası’na karşı 17 Kasım Öğrenci Direnişi’nin 45. yıl dönümünde ABD Büyükelçiliğine karşı yürüyüşe geçti. Göstericilere müdahale eden polis ile göstericiler arasında yaşanan arbede de 8 göstericinin gözaltına alındığı öğrenildi. Yaşanan arbede de birçok kişi de çeşitli yerlerinden hafif şekilde yaralandı.

Aralarında sendikalar, sol gruplar, çeşitli öğrenci dernekleri ve siyasi parti üyelerinin olduğu 10 bini aşkın kişi, “17 Kasım Öğrenci Direnişi’nin” sembolü haline gelen Atina Teknik Üniversitesi’nde (Politehnio) toplanarak ABD’nin Atina Büyükelçiliğine doğru yürüyüşe geçti. Gösterilerin devam ettiği esanada bir grup tarafından Amerikan bayrağı yakıldı. Gösterilerde ABD karşıtı sloganlar atılırken, ırkçılık, faşizm ve kemer sıkma tedbirlerine karşı pankartların açıldığı ve Yunanistan’da gelenekleşen yürüyüş, olaysız şekilde bitti.   

Bir grup gösterici, hükümetin ana ortağı olan SYRIZA Partisi’nden bakan ve yöneticilerin yürüyüşe katılmasına tepki gösterirken, bakan ve yöneticileri yumurta ve şişe fırlatarak protesto ettiler. Gösterilerin ardından Teknik Üniversite’nin çevresinde bulunan sokaklar ve Eksarhia semtinde kendilerini ‘anarşist’ diye tanıtan bir grup gösterici ile polis arasında olaylar çıktı.

Göstericilerle polis arasındaki olaylar saatlerce sürdü. Göstericiler, çöp tenekeleri ve lastiklerden kurduğu bariyerlerden polise molotof kokteyli, havai fişek ve taş fırlattı. Polis ise göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla göstericileri dağıtmaya çalıştı. Bir grup göstericinin bahçedeki demirleri keserek üniversite binasına girmeye çalışması üzerine polis, tazyikli su sıkarak göstericilere müdahalede bulundu. Selanik ve Patras’taki yürüyüşlerden sonrada olaylar çıkınca bölgeye sevk edilen çevik kuvvet ekipleri, olaylara müdahale etti.  

“17 Kasım Öğrenci Direnişi” Yunan halkı tarafından her sene yürüyüşlerle anılıyor. Yunanistan’da 21 Nisan 1967 tarihinde gerçekleşen askeri darbe ile cunta tarafından yönetime el konulmuştu. Bu darbeye karşı 17 Kasım Öğrenci Direnişi ile başlayan tepkiler, zamanla halk hareketine dönüşmüş ve 17 Kasım Öğrenci Direnişi, bu halk hareketinin sembolü olarak kabul edilmişti.

14 Kasım 1973 tarihinde Atina Teknik Üniversitesinin öğrenciler tarafından işgal edilmesiyle başlayan direniş hareketi, ilk önce diğer üniversitelere yayılmış ve çok kısa bir sürede de halk hareketine dönüşerek cuntaya karşı büyük bir tepki doğmuştu. Üniversite çevresindeki direnişçiler ile emniyet güçleri arasındaki çatışmalar devam ederken 17 Kasım tarihinde seher vakti üniversitenin giriş kapısını kıran tanklar, üniversiteye girmişti. Resmi belgelere göre direnişçiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar sabaha kadar sürmüş ve 39 kişi yaşamını yitirmişti. Direnişçiler ise çatışmalarda en az 83 kişinin yaşamını yitirdiğini ve binlerce kişininde yaralandığını iddia ediyor.    

Yunanistan Atina 17 Kasım Öğrenci Direnişi SYRIZA ABD Büyükelçiliği Atina Teknik Üniversitesi