Yoğun İş Temposu Göz Kapaklarını Sarkıtıyor

TAKİP ET

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ümit Beden, "Gözler, yüzün en dikkat çekici bölgesidir. Ancak yoğun iş temposu ve yorucu kent yaşamı gözlerde daha yaşlı ve bitkin bir görünüme sebep olmaktadır." dedi.

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ümit Beden, "Gözler, yüzün en dikkat çekici bölgesidir. Ancak yoğun iş temposu ve yorucu kent yaşamı gözlerde daha yaşlı ve bitkin bir görünüme sebep olmaktadır." dedi.

İnsanlardaki yaşlılık belirtilerinin genellikle göz çevresinde başladığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ümit Beden, "Genetik yapı ve çevresel faktörler sebebiyle yıllar içerisinde göz çevresinde bir takım istenmeyen değişiklikler olabilmektedir. Bu değişiklikler, kişiyi kozmetik açıdan rahatsız ettiği gibi yorgun ve yaşlı görünmesinde de ana etkendir. Bunun gibi sorunların ciddiyetine göre hafif (ayaktan) ya da daha etkin (cerrahi) müdahaleler gerekebilmektedir. Genellikle yaşın ilerlemesi birlikte göz çevresinde meydana gelen ve kişiyi en fazla rahatsız eden göz çevresindeki değişiklikler arasında göz torbalanmaları, kapak düşüklükleri ve cilt sarkmaları yer almaktadır. Bazı durumlarda da göz kapağı derisinde torbalanma oluşmadan sadece sarkma veya gevşeme görülebilir. Bu tip durumlarda ise yüzeysel uygulamalar genellikle yetersiz kaldığından dolayı cerrahi tedavi (bllefaroplasti - göz kapağı estetiği) zorunlu olmaktadır." ifadelerine yer verdi.

Cerrahi müdahaleler ile alt ve üst göz kapaklarında bulunan fazla cilt ve yağ dokusunu çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Prof. Dr. Ümit Beden, "Bu müdahalelerde çıkartılacak doku miktarlarının çok iyi planlanması, bazı durumlarda da sadece yerlerinin değiştirilerek bırakılması gerekebilir. Bunun içinde öncelikle tam bir göz muayenesi ve cerrahi planlama yapılması gerekir. Hastaya uygulanacak cerrahi müdahale düzgün planlandığı takdirde hasta daha genç bir görünüm kazanır. Ancak hasta daha genç görünüme kavuşacak diye göz sağlığını bozacak ya da tehlikeye atacak planlamalardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Bu yüzdende cerrahi müdahale öncesinde yapılacak detaylı bir göz muayenesi çok değerlidir. Göz kapaklarının, göz sağlığı bakımından fonksiyonel olarak diğer göz dokuları kadar ve hatta bazı durumlarda daha da önemli olduğunu unutmamak gerekir. Bu yüzden göz kapaklarının şekil ve fonksiyonları, her hasta için detaylı şekilde incelenmelidir. Bu göz fonksiyonları arasında düzenli göz kırpma refleksi, göz yüzeyinin düzenli ıslatılması, gözyaşı dağılımının sağlanması, korneanın korunması, gözyaşının gözden toplanması, uykuda göz korunması ve tüm bu koruma mekanizmaları ile enfeksiyonların önlenmesi gibi detaylar yer almaktadır. Göz estetiği sırsında kapaklarının fonksiyonları iyi korunmakla birlikte göz kapak fonksiyonlarını etkileyen diğer sorunlar da iyi irdelenmelidir. Kapak gevşekliği ya da kapak düşüklüğü gibi sorunlar varsa bu sorunlarda aynı seansta giderilmelidir. Aksi durumda cerrahi müdahaleden sonra göz kapaklarında çekinti, pozisyon bozukluğu ya da göz sulanması gibi sorunlar ile karşı karşıya kalınabilir. Yalnızca sağlık amaçlı kapak sorunlarının giderilmesine yönelik yapılan cerrahi müdahalelerde de kapak estetiğine yönelik ilave müdahaleler yapılabilir. Bu tür müdahaleler sırasında daha iyi bir kozmetik görüntünün hedeflenmesinde sakınca yoktur. Kısacası göz kapağına yapılan cerrahi müdahaleler sırasında hasta, göz sağlığı ve kozmetik açıdan eş zamanlı değerlendirilmelidir." şeklinde açıklamalarda bulundu.   

göz göz kapağı sarkma kozmetik