Yeni Kara Delik Keşfedildi

TAKİP ET

Keele Üniversitesi ve Central Lancashire Üniversitesi astronomlarıncac ortak yürütülen gözlemler sonucunda Monthly Notices of the Royal Astronomical Society'de yayınlanan çalışmada, galaksilere dair günümüzdeki teorilere göre bulunan bu yeni kara deliğin normalde olması gereken kütleden çok çok daha fazla büyük bir kütleye sahip olduğu belirtildi

Keele Üniversitesi ve Central Lancashire Üniversitesi astronomlarıncac ortak yürütülen gözlemler sonucunda Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayınlanan çalışmada, galaksilere dair günümüzdeki teorilere göre bulunan bu yeni kara deliğin normalde olması gereken kütleden çok çok daha fazla büyük bir kütleye sahip olduğu belirtildi.

Kara delik, NASA’ya ait Spitzer Uzay Teleskobu yardımıyla keşfedilen ve SAGE0536AGN şeklinde isimlendirilen bir galaksinin merkezinde bulunuyor. 9 milyar yaşında olduğu düşünülen galaksi, merkezindeki kara deliğin çekim gücünün etkisiyle hızlı bir şekilde dönen gaz bulutlarının yaydığı ışımalar nedeniyle oldukça parlak bir etkin galaktik çekirdeğe sahip.Kara delik, NASA’ya ait Spitzer Uzay Teleskobu yardımıyla keşfedilen ve SAGE0536AGN şeklinde isimlendirilen bir galaksinin merkezinde bulunuyor. 9 milyar yaşında olduğu düşünülen galaksi, merkezindeki kara deliğin çekim gücünün etkisiyle hızlı bir şekilde dönen gaz bulutlarının yaydığı ışımalar nedeniyle oldukça parlak bir etkin galaktik çekirdeğe sahip.

Araştırma ekibi bu gazların dönüş hızından yola çıkarak süper kütleli kara deliğin kütlesini hesaplamayı başardı. Güney Afrika Büyük Teleskobu kullanılarak yapılan ölçümlerde galaksinin merkezindeki kara deliğin kütlesinin Güneş’imizin kütlesinin 350 milyon katı olduğu tespit edildi. Galaksinin kendisi ise Güneş’in 25 milyar katı büyüklüğünde bir kütleye sahip.

Araştırmanın başında bulunan ve Keele Üniversitesi’nde astrofizikçi olan Dr. Jacco van Loon konuyla ilgili “Galaksilerin kütleleri oldukça büyük olduğundan merkezlerindeki kara deliklerin kütleleri de devasa boyutlarda oluyor. Ancak bu kara delik için durum çok daha farklı, bu kadar büyük bir kütleye sahip olması mümkün değil” diyor.

kara delik SAGE0536AGN