Yemen'de Zamanla Yarışılıyor

TAKİP ET

Yemen'de uzun süredir devam eden siyasi istikrarsızlık ve çatışmalar, milyonlarca insanı açlık tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Ülkedeki kolera salgını nedeniyle de insanlar, yaşamlarını kaybediyorlar.

Yemen'de uzun süredir devam eden siyasi istikrarsızlık ve çatışmalar, milyonlarca insanı açlık tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Ülkedeki kolera salgını nedeniyle de insanlar, yaşamlarını kaybediyorlar.

Yetkililer ise ülkedeki çatışmalardan kaynaklanan kıtlık nedeniyle milyonlarca insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı ve kolera salgınının da büyük tehdit oluşturduğu yönünde hemfikirler.

17 Milyon Kişi Yeterli Besin Alamıyor

WFP tarafından yayınlanan verilere göre 28,2 milyon nüfusu olan ülkede, 17 milyon kişi yeteri derecede besin alamıyor. 6,8 milyon kişide, ciddi açlık tehlikesi tehdidi altında bulunuyor.

WFP Sözcüsü Bettina Luscher, "Yemen'de, nüfusun üçte ikisi bir sonraki yemeğinin nereden geleceğini bilmiyor. Kıtlığı önlemek için zamanla yarışılıyor. Ülkede 3,1 milyon kişi yerlerinden oldu. Ülkede yaşanan açlık krizinin önüne geçmek için Haziran ve Kasım ayları arasında 468 milyon dolar fona ihtiyaç var." ifadelerine yer verdi. 

DSÖ Alarma Geçti

Ülkede bir yandan kıtlıkla mücadele edilirken diğer yandan da kolera salgınıyla mücadele ediliyor.  

İki yılı geçkin süredir devam eden çatışmalar surecinde milyonlarca kişi yerinden olduğu için temiz içme suyu olmaması ve atıkların toplanmaması sonucunda koleraya yakalanma riski artıyor.  

27 Nisan tarihinden itibaren 23 vilayetin 19'unda yayılan kolera salgını dolayısıyla 300'ü çocuk bine yakın kişi yaşamını yitirdi. Şu an 125 binden fazlada şüpheli vaka olduğu DSÖ tarafından açıklandı.

DSÖ Sözcüsü Tarık Jasareviç, "Ülkede görülen kolera vakalarının %46'sı 15 yaş altı çocuklarda, %33'ü ise 60 yaş üzeri yaşlılarda görülüyor. Ülkede iki yıldır süregelen çatışmalar nedeniyle sağlık sistemi çökmüş durumda. Ülkedeki alt yapıda ciddi zarar gördüğünden dolayı 14 milyon kişi temiz su imkanından faydalanamıyor." dedi.

UNICEF'in Rakamları Ürkütüyor

UNICEF'in verilerine göre çatışmalar başladığından bugüne kadar bin 649 çocuk yaşamını yitirirken bin 848 erkek ve 684 kız çocuğu da sakat kaldı.  

Yemen'de, bin 768 erkek çocuğu ise elinde silah ile çatışmalarda savaşıyor. Çocuk evlilikleri oranında ise üçte iki oranında artış var.

Yemen'de, 2,2 milyon çocuk yeterli beslenemezken 1,3 milyon çocuk da zatürre tehdidi altında yaşamını sürdürüyor. 

UNICEF Sözcüsü Christophe Boulierac, "Ülkede 7,3 milyon okul çağında çocuk var. Ülkede okula gidemeyen 2 milyon çocuğun 350 bini ise çatışmalar nedeniyle gidemiyor.  

Ülkede, şu anda bin 600 okul kullanım dışındadır. 248 okul, hava saldırıları ve bombardımanlar neticesinde tümüyle harap olmuşken bin 164 okul ise kısmen zarar görmüştür. 23 okulu ise silahlı gruplar işgal etmiştir." dedi.

OCHA, Kıtlık Tehlikesi Var

OCHA Sözcüsü Jens Laerke ise "Yemen'de yaşanan kıtlık insan yapımı olarak nitelendirilebilir. Çünkü Yemen'de, iç savaş yaşanmasaydı kıtlığın önüne geçilebilirdi. 

BM 2017 Yemen İnsani Yardım Planı kapsamında istenilen 2,1 milyar doların şu ana kadar %28,5'i finanse edildi." dedi.
 

Yemen kolera salgını kıtlık WFP DSÖ UNICEF OCHA