Yaz Tatilinde Çocukların Beslenme Alışkanlığına Dikkat!!

TAKİP ET

Okulların kapanması ve yaz tatilinin başlamasıyla birlikte çocukların, uyku alışkanlığı dahil birçok aktivitelerinde değişiklikler oldu. Bu değişimler, beslenme alışkanlığına da etki yaptığından dolayı anne ve babaların çok dikkatli olması gerekiyor.

Okulların kapanması ve yaz tatilinin başlamasıyla birlikte çocukların, uyku alışkanlığı dahil birçok aktivitelerinde değişiklikler oldu. Bu değişimler, beslenme alışkanlığına da etki yaptığından dolayı anne ve babaların çok dikkatli olması gerekiyor. 

Okul çağındaki çocukların sağlıklı gelişmesi ve düzenli yeme alışkanlığı kazanması için doğru beslenmenin önemine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, tatil dönemlerinde çocukların beslenme alışkanlıklarının devam etmesi için sıkıcı kurallar koymamaları yönünde anne ve babaları uyardı. 

Yaz tatilinin çocuklar için daha fazla oyun ve eğlence anlamına geldiğini ve bu nedenle de kurallarda esneklik olabileceğini belirten Gündüz, "Aileler, çocuklarının kas ve kemik gelişiminin yaz tatilinde de devam ettiğini hatırdan çıkarmadan onların beslenme alışkanlığını korumalıdır. Ayrıca okul döneminde zamanın kısıtlılığı dolayısıyla gerçekleştirmeye fırsat bulunamayan beslenme alışkanlıkları yaz tatili avantaja çevrilerek çocuklara kazandırılabilir." dedi. 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, açıklamalarına şöyle devam etti;

Meyve Salatasını Çocuklarınızla Hazırlayın
Çocuklarda, kan şekerini dengede tutarak abur cubur tüketiminin önüne geçmek ve bir sonraki öğüne kadar tok hissetmelerini sağlamak için ara öğünler ihmal edilmemelidir. Ara öğünler, çocuklarla beraber hazırlandığı takdirde çocukla beraber kaliteli vakit geçirildiği gibi onların, besinleri daha yakından tanımalarını imkan sağlanacaktır. Örneğin çocukla beraber hazırlanan meyve salatası esnasında meyvelerin yararları hakkında çocuğa bilgi verilerek meyve yeme alışkanlığı kazanması sağlanabilir. 

Meşrubat Yerine Limonata

Yaz mevsiminin sıcak günlerinde vücut daha çok sıvıya ihtiyaç duymaktadır. Sıvı ihtiyacını karşılamada meşrubatlar alternatif olarak görülse de içeriğinde asit ve şeker barındıran meşrubatlar yerine vücutta minerallerini emilebilir hale getiren, doku ve organların çalışmasını sağlayan, vücut ısısını dengede tutan, cildin nem ihtiyacını karşılayan su tavsiye edilmelidir. Ayrıca çocuklara fazla kalori sağlayarak kilo yapacak asitli meşrubatlar yerine çık kaliteli besin değerine sahip olmasının yanında evde çocukla keyif içerisinde hazırlanabilecek limonatada, alternatif içecek olarak görülebilir. Böylelikle çocukta kilo kontrolü de otomatik sağlanmış olur. 

Birlikte Spor Yapabilirsiniz

Çocuklar, tatilde geç yattıkları için sabahta geç kalktıklarından dolayı uyku düzenleri bozulur. Ancak anne ve babalar, çocuklarının gün içerisinde daha enerjik ve zinde olabilmeleri için onların uyku düzenlerini okul dönemine yakın tutmalıdır.  Tatil, egzersiz yapmak için mükemmel bir fırsattır. Tatile sahil yörelerinde gittiyseniz çocuğunuzla beraber denizin tadını sonuna kadar çıkarmalısınız. Şehir hayatını devam ettirmek durumundaysanız çocuğunuzla beraber bir takım aktiviteler düzenleyerek onun daha aktif olmasını sağlamalısınız. Çünkü hareketsiz kalan çocuklarda kilo kontrolünü sağlamak zor olacağından önce obezite ve daha sonrada birçok metabolizma hastalığı ile karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle çocuklarla beraber spor yapmak çok önemlidir.

çocuk yaz tatili beslenme spor limonata meşrubat