Yaz Tatilinde Çocukları Bekleyen Altı Risk

TAKİP ET

Dr. Neslihan Korkmaz, yaz tatiline giren çocukları bekleyen altı risk hakkında bilgi vererek ailelere önemli uyarılarda ve önerilerde bulundu.

Dr. Neslihan Korkmaz, yaz tatiline giren çocukları bekleyen altı risk hakkında bilgi vererek ailelere önemli uyarılarda ve önerilerde bulundu.

Sinek ve Böcek Isırıkları

Çocuklar, sinek veya böcek ısırığına maruz kaldığı zaman öncelikle su ve sabunla ısırık bölgesi iyice yıkanmalıdır. Isırık bölgesine karbonatlı su veya kaşıntı kesen losyon ile hemen müdahale edilmemelidir. Isırık bölgesine parmakla 10 saniye baskı uygulandığı zaman kaşıntı azalacaktır. Isırık bölgesine buz uygulaması yapılabileceği gibi amonyaklı su ile yapılacak kompres de kaşıntıya iyi gelir. Isırık bölgesindeki kaşıntı şiddetliyse ve krem kullanmayı düşünüyorsanız hekime başvurmadan kesinlikle kullanmayın. Kırsal bölgelerde yaşayan aileler, çocukları uyuduğu zaman camları kapalı tutmalı ve elbiseleri kontrol etmeden giydirmemelidir. Pikniğe gidileceği zaman elbisenin parlak renkli olmamasına, kol ve bacaklarının kapalı olmasına dikkat edilmelidir. Araba ile seyahat ederken camlar kesinlikle kapalı olmalıdır. Çocuklar için en büyük risk ise arı sokmasıdır. Çünkü arı sokması durumunda ciddi sağlık sorunları hatta yaşamsal risk dahi ortaya çıkabilir. Çocukları arı soktuğu zaman ısırık bölgesi sabun ve soğuk su ile iyice yıkanmalıdır. Arı sokmasından sonra vücutta şişme ve kızarıklık başladıysa derhal hekime müracaat edilmelidir.  

Besin Zehirlenmesi ve İshal

Kaynağı belli olmayan, açık ve denetimsiz olarak satılan ya da dağıtılan içme suları, bu sularla yıkanan sebze ve meyveler, hijyenik olmayan havuzlar, iyi şartlarda muhafaza edilmeyen besinler yaz mevsiminde sık rastlanan ishal ve besin zehirlenmelerinin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Bazen ishal ile birlikte ateş, titreme, kusma, kırgınlık ve halsizlik görülebiliyor. Böyle durumlarda ebeveynler, temiz olmak kaydıyla çocuklarına bol su içilmeli, ateşi düşürüp semptomları hafiflettikten sonra hekime müracaat etmelidir. 

Güneş Yanıkları ve Güneş Çarpması

Ateş yükselmesi, kusma, halsizlik, bazı durumlarda da bilinç kaybı gibi belirtilerle kendisini gösteren güneş çarpmasına karşı çocukların öğlen saatlerinde güneşe maruz kalmamasına, açık alanlarda oyun oynanamamasına, ince ve açık renkli elbiseler giymesine ve bol su içmesine dikkat edilerek tedbir alınabilir. 

Güneş yanıklarına karşın ise koruma faktörü yüksek krem sürülmesi, güneşin hafiflediği saatlerde oyun oynaması ve ince pamuklu kıyafetler giymesi sağlanarak tedbir alınabilir. 

Kene Isırması

Çocukları kene ısırdığı zaman halsizlik, kanlı dışkı, burun kanaması ve şiddetli ağrı gibi belirtiler kendisini gösterir. Ebeveynler, su kenarı, otlaklık, çalılık ve piknik alanları gibi yerlere gittikleri zaman çocuklarına uzun giysiler giydirerek, bacaklarını açıkta bırakmayarak, paçaları çorabın içine yerleştirerek, böcek kaçırıcı sıvı ve jelleri tenine sürerek ya da elbiselere yedirerek, eve dönüş zamanında tüm vücudunu kontrol ederek kene ısırmasına karşı tedbir alabilirler. Ancak ebeveynler, böcek kaçırıcı sıvı ve jellerin kimyasal içerdiği için hafif de olsa sağlığa zarar verdiğini bilmelidir.  Ebeveynler, çocuğun teninde yapışık kene gördüğü zaman paniğe kapılarak hemen çıkarmaya kalkışmamalı ve derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir. Ayrıca keneyi kibrit ile yakmak, üzerine kolonya, alkol ve kimyasallar sürmek çocuğun sağlığı açısından ciddi tehlikeler doğurabilir. 

İdrar Yollarında Enfeksiyon

İdrar yolu enfeksiyonları daha çok kız çocuklarında görülür. Yaz mevsiminde ise bu risk artar. Temizliği iyi yapılmayan havuzlar ile kirli denizler, idrar yolu enfeksiyonlarını tetikler. İdrar yolu enfeksiyonlarının belirtileri arasında mide bulantısı, halsizlik, ateş ve idrara sık çıkma sayılabilir. Çocukların idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmaması için yüzecekleri havuzun temizliğinden emin olunmalı ve umumi tuvaletler hakkında bilinçlendirilmelidir. İdrar yolu enfeksiyonları, doktor kontrolünde alınan antibiyotik ve bol sıvı ile tedavi edilir. 

Tatil Kazaları

Çocuklarda en sık görülen tatil kazaları arasında vücutta ya da kafada oluşan kesikler, bisiklet ya da paten sürerken düşme sonucunda meydana gelen kırılma ya da yumuşak doku travmaları sayılabilir. Çocukların özellikle paten sürerken kask, kolluk ve dizlik kullanmasına özen gösterilmelidir. Yaz mevsiminde en sık rastlanan kazalardan biride boğulmalardır. Bu nedenle ebeveynler, havuzda ya da denizde iken çocukları ile daima göz temasında olmalı ve her an onlara ulaşabilecek mesafeyi korumalıdır. Yüzme bilmeyen çocuklarda kolluk ya da simitten biri olmalıdır. 

yaz tatili çocuk sinek kene güneş çarpması enfeksiyon