Yaz Sıcaklarında Uzak Durulması Gereken Besinler

TAKİP ET

Yaz sıcaklarında sağlığı korumanın sırları hakkında vatandaşlara bilgi veren İç Hastalıkları Uzmanı Osman Erk, sıcak havaların tansiyon rahatsızlıklarından besin zehirlenmelerine kadar birçok sağlık problemini tetikleyebileceğini söyledi.

Yaz sıcaklarında sağlığı korumanın sırları hakkında vatandaşlara bilgi veren İç Hastalıkları Uzmanı Osman Erk, sıcak havaların tansiyon rahatsızlıklarından besin zehirlenmelerine kadar birçok sağlık problemini tetikleyebileceğini söyledi.

Yaz mevsiminde artan hava sıcaklıkları ve nem, çeşitli sağlık problemlerine neden olabiliyor. Hava sıcaklıkları ve nemin artmasıyla birlikte kalp ve hipertansiyon gibi sağlık problemlerinde önemli artış görülmektedir. Aşırı sıcaklardaki terlemeyle birlikte vücut su ve mineral kaybına uğradığından dolayı baş dönmesi, bayılma hissi ve bulantı gibi sağlık sorunları sık yaşanabilir. Bebek ve çocuklarda görülen ishal vakalarında artış yaşanırken, sıcak havaların etkisiyle besinlerin bozulma riski bir hayli arttığından besin zehirlenmelerine de sık rastlanmaktadır.  

Sıcak Havalarda Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları

Sıcak havalarda vücudun kalori ihtiyacı temiz, organik, mevsiminde yetişen taze sebze ve meyveler ile karşılanmalıdır. En sağlıklısı rengarenk taze sebze ve meyvelerle beslenmektir. Hayvansal ürünler mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Terleme neticesinde vücudun kaybettiği su ve minerali karşılamak için içeriğinde fazla su olan sebze ve meyveler tüketilmelidir. Karoten olarak adlandırılan antioksidanları içeren sarı, kırmızı, turuncu renkli havuç, kavun, karpuz, biber, domates, limon ve kayısı gibi sebze ve meyveleri tüketmeye özen göstermelidir. Bu tür sebze ve meyvelerin içeriğindeki antioksidanlar, vücudu güneşin zararlı ışınlarından korumaktadır. Vücudun D vitamini ihtiyacını karşılayabilmek için ise sarımsak, soğan ve kuşkonmaz gibi sebzeler tüketmek gerekir.

Vücudun D vitamini ihtiyacı için güneşten de istifade edilmelidir. Güneşin dik geldiği öğlen saatlerinde korunmasız bir şekilde 20 – 30 dakika kadar güneşlenmek kafidir.

Sıcak Havalarda Uzak Durulması Gereken Gıdalar

Sıcak havalarda açıkta satılan gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir. Sıcak havalarda kesinlikle uzak durulması gereken gıdalar ise kızartma türleri, dondurma gibi içeriğinde süt barındıran gıdalar, sucuk, sosis vb. işlenmiş etler, pasta vb. kremalı ürünler, tavuk, mayonez, iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerdir.

Yaz mevsiminin sıcak günlerinde vücudu yıkayarak temizleyen, toksinleri vücuttan atan su, günlük 2,5 – 3 litre aralığında tüketilmelidir. İdrar renginin koyu olması vücutta yeterli su olmadığını gösterir. İdrar rengi koyu ise açık olana kadar vücuda su takviyesi yapılmalıdır. Su içmeyi fazla sevmeyenler ise limon, nane gibi gıdalarla suyu aromalandırarak içebilirler. Ayrıca çay, kahve ve kola gibi içecekler vücuttan su atılmasına neden olduğundan sıcak havalarda tüketilmemelidir.

yaz mevsimi sağlıklı beslenme sıcak hava sağlık su son dakika haber