Yaz Meyveleri Hastalıkları Tetikliyor

TAKİP ET

Yaz meyvelerinin tadına doyum olmasa da diyabetten tansiyona kadar birçok hastalığı tetiklediklerinden dolayı fazla tüketmemekte yarar var.

Yaz meyvelerinin tadına doyum olmasa da diyabetten tansiyona kadar birçok hastalığı tetiklediklerinden dolayı fazla tüketmemekte yarar var. 

Faydaları saymakla bitmeyecek yaz meyvelerinin zararları olduğunu da belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan, "Kalp çarpıntısına, hamilelik bulantısına, kansere, sindirim sistemine iyi gelen ve zihni dinlendiren armut, tansiyonu düşürdüğü için düşük tansiyon rahatsızlığı olanlar, günde bir armuttan fazla tüketmemelidir. 

 Bir porsiyonu yarım bardak suya eşit koşan böğürtlenin içeriğinde çok kuvvetli antioksidanlar vardır. Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelen böğürtlen, kanser ve tümör hücrelerinin gelişimini engeller. Ancak böğürtlenin içeriğindeki salisilat maddesi nedeniyle vücutta aspirin etkisi yarattığından dolayı aspirine duyarlı olan kişilerin, böğürtlen tüketmemesi gerekir.  

Kalp, böbrek, karaciğer ve daha birçok hastalığa faydası olan erik, asitli meyve olduğundan dolayı sindirim sistemi rahatsızlığı olanların uzak durması gereken meyvedir. Ayrıca eriği tuza batırarak tüketmek tansiyonu yükseltiyor. 

Kansızlık ve kabızlık rahatsızlıklarının şifası olan, hücreleri yenileyen ve kanserle kıyasıya savaşan incirin tekinde 48-50 kalori vardır. Bu nedenle de incirin, kilo yapmaması için sınırlı tüketilmesi gerekiyor.

Kalbe güç vererek sakinleştiren, kuru cildi nemlendirin kavun, diyabet ve ülser hastalarının bir numaralı düşmanıdır. Diyabet ve ülser hastaları bir ince dilimden fazla kavun tüketmemelidir. 

Kayısı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği gibi migren ve kansızlığa iyi gelmektedir. Kan şekerini yükselten kayısıyı, diyabet ve şeker hastaları kesinlikle tüketmemelidir. 

Antioksidan etkisiyle birlikte %95'i su olan karpuz, Alzheimer, kalp, kanser, felç ve daha birçok hastalığa karşı iyi gelmektedir. Ancak karpuz, vücutta glisemik etki oluşturduğundan dolayı kan şekerini aniden yükselttiğinden dolayı sık acıktırır. Şeker deposu olan karpuzu, günlük üç üçgen dilimden fazla tüketmek vücuda aşırı şeker yüklenmesine ve kiloya sebep oluyor. Ayrıca diyabet rahatsızlığı olanlar, karpuzu peynirle beraber tüketmelidirler. 

Yaz sıcaklarında terleme olayı fazla olduğundan dolayı vücut aşırı potasyum kaybeder. Vücudun kaybettiği potasyumu karşılayan şeftali, vücudu serinletir. Antioksidan etkiye de sahip olan şeftalinin ince kabukları arasından bakteriler kolay şekilde meyve içerisine girebilirler. Ayrıca şeftali ince kabuklu olduğundan dolayı doğuştan sakatlıklara ve kansere sebep olan, sinir sistemine zarar veren tarım ilaçlarına maruz kalabildiğinden dolayı mutlaka kabuğu soyularak tüketilmelidir. Ayrıca günlük tek şeftali vücut için yeterlidir.  

Üzüm, yaşlanmayı geciktirdiği gibi yorgunluğu da gideriyor. Üzüm çekirdeğinin içeriğinde yer alan resveratrolün kuvvetli antioksidan etkisi olduğundan dolayı üzümün çekirdeğini zaman zaman dişlerle kırarak yemek sağlığa yararlıdır. Bütün bu faydalarıyla birlikte üzümün, glisemik indeksi yüksektir. Fruktoz içeriği yüksek olan üzüm, kan şekerine çok hızlı karışır. Günde tek porsiyon üzüm tüketmek vücut için yeterlidir. Bu da 15 adet iri üzüme denktir. Ayrıca hamileler ile karaciğerinde yağlanma rahatsızlığı olanlar, üzümü tüketirken en az diyabet hastaları kadar dikkatli olmalıdır. 

Kiraz, A, C ve K vitaminleri, potasyum, fosfor ve kalsiyum mineralleri açısından zengindir. Kiraz, ödem söktürür, vücuttaki zehirli maddeleri temizler, böbrek taşı ve kum oluşumunu engeller ve menopoz dönemindeki stresi azaltır. Ancak kiraz, aspirin gibi kanı sulandırır. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullananlar, günlük bir porsiyondan yani 15 adetten fazla kiraz tüketmemelidir." şeklinde açıklamalarda bulundu.  

yaz meyveleri armut böğürtlen erik incir kavun kayısı karpuz şeftali üzüm Kiraz