Yargıtay'dan İş Yerinde Poşete İdrarını Yaptığı İçin Kovulan İşçi Hakkında Şaşırtan Karar

TAKİP ET

Böbrek hastası işçi, çalıştığı Fabrikanın üretim alanında cep telefonu ile konuştuğu ve poşete idrarını yaptığı gerekçesi ile işveren tarafından tazminat ödemeden kovulmuştu. Yargıtay ise işçinin işe iadesine karar verdi.

Böbrek hastası işçi, çalıştığı Fabrikanın üretim alanında cep telefonu ile konuştuğu ve poşete idrarını yaptığı gerekçesi ile işveren tarafından tazminat ödemeden kovulmuştu.  Yargıtay ise işçinin işe iadesine karar verdi.

Çalıştığı fabrikanın üretim alanında cep telefonuyla konuştuğu için hakkında tutanak tutulan işçi,  iş yerinde poşete idrarını yapınca işveren tarafından işten kovuldu. Bunun üzerine işçi 7. iş mahkemesine müracaat etti. İşveren avukatı ise mahkemede yaptığı savunmada, işçinin yasak olduğunu bildiği halde üretimi alanında cep telefonu kullandığını ve bu nedenle uyarı cezası aldığını, çalıştığı iş üretim alanında ise küçük tuvaletini yaptığı tespit edildiği için tutanak tutulup iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini iptal etti. İş Mahkemesi ise davanın reddine karar verdi.

YARGITAY İŞE İADESİNİ İSTEDİ
Davacı işçi kararı temyiz aşamasında götürdü.  Davacı işçinin talebi üzerine Yargıtay dokuzuncu Hukuk Dairesi tarafından görülen duruşmada Emsal bir karar çıktı. Yargıtay kararında, “Davacı savunmasında kronik böbrek rahatsızlığı bulunduğunu bu nedenle tedavi gördüğünü, yüksek miktarda su içmesinin tavsiye edildiğini, kendisinin de elinden geldiğince su içtiğini beyan etmiştir. Çok sıkıştığını ve lavabo uzak olduğu için küçük bir poşete işeyip poşeti attığını, olay sebebiyle özür dilediğini beyan etmiştir. Davalı tarafından sunulan iş yeri dosyasındaki sağlık kurulu raporuna göre davacının kronik böbrek yetmezliği hastalığının bulunduğu ve çalışma gücünün yüzde 69’unu kaybettiği anlaşılmaktadır. Davacının rahatsızlığı ve savunmasının aksini gösterir bir delil de bulunmamasına göre, davacının bu davranışının iş sözleşmesinin feshini gerektirir olmadığından feshin geçersizliğine karar verilmesi gerekirken, iş sözleşmesinin feshinin haklı sebebe dayandığının kabulü hatalıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir"  ifadeleri kullanıldı.

 

yargıtay iş mahkemesi poşete idrarını yapan işçi emsal karar son dakika