Vertigo, Sosyal Hayatınızı Mahvetmesin

TAKİP ET

Vertigo rahatsızlığı yaşayan insanlar, dengesizlik ya da baş dönmesi yüzünden kendilerini güvende hissetmezler. Bu durum ise hastanın sosyal hayatını mahveder. Öyle ki hastalar, evlerinden çıkamaz hale gelebilirler.

Vertigo rahatsızlığı yaşayan insanlar, dengesizlik ya da baş dönmesi yüzünden kendilerini güvende hissetmezler. Bu durum ise hastanın sosyal hayatını mahveder. Öyle ki hastalar, evlerinden çıkamaz hale  gelebilirler. Yaşadığımız  baş dönmelerinin  ana nedeni iç kulaktaki denge sisteminde yaşanan sorunlardır. Ancak baş dönmesi yaşanmasının nedeni birçok faktöre bağlı olabilir. Acıbadem Maslak Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Nazım Korkut, vertigonun nedenleri hakkında bilgi vererek önemli uyarılar yaptı.

Her iki iç kulak denge merkezine uyarılar gelir. Bu uyarıların eşit olmaması ise vertigo rahatsızlığına yol açar. Vertigo rahatsızlığı pek çok hastalıktan kaynaklanabilir. Beyinde yer alan denge merkezine ulaşan bilgiler,  gözler, iç kulakta bulunan yarım daire kanalları ve derin duyu sistemi olmak üzere üç ana kaynaktan denge merkezine ulaşır. Bu üç ana kaynağın birinde sorun yaşandığı takdirde dengesizlik sorunu ortaya çıkar. Vücuttaki ağırlık merkezi dayanma düzleminin içerisinde tutulamayıp, etrafta bulunan nesneler retinada sabitlenemeyince vertigo rahatsızlığı kendisini belli eder.

Nedenler Ayrı Ayrı Tedavi Edilmeli

Vertigonun nedeni bazen hastanın bir öyküsüyle öğrenilebilirken, bazen de içerisinde radyolojik incelemelerinde olduğu ileri tetkikler ile öğrenilebilmektedir. Hatta bazı durumlarda ileri tetkikler de dahil güçlük çekilebilmektedir. Çünkü yaşanan baş dönmesi birçok nedenden ileri gelebilir. Bu tip durumlarda her rahatsızlığa ayrı ayrı tanı konularak tedavi edilmelidir. Acil servise müracaat eden vertigo hastalarına atağın şiddetini azaltıcı akut atak tedavisi uygulanmaktadır. Vertigo rahatsızlığının diğer tedavi şeklide hastalığın kaynağına inilerek tedavi edilmesidir. Böyle bir tedavi imkansızsa atakların gelmesini önleyici veya hafif geçmesini sağlayacak tedavi yöntemleri uygulanır.

Vertigo rahatsızlığı bazen kısa bir sürede tedavi edilebildiği gibi bazen de tedavi süreci uzamaktadır. Tedavi süreci uzarsa sabır çok önem taşır. Vertigonun tedavi süreci ise rahatsızlığın sebeplerine göre değişkenlik gösterir. Vertigo rahatsızlığında teşhis doğru konulduğu takdirde sonucu mutlaka gidilir.

  

vertigo sosyal hayat iç kulak denge