Uzun Yıllar Emilen Emzik Bebeğin Yüz Yapısını Bozuyor

TAKİP ET

Bebeklerde emziğin çene yapısına uygun olması gerektiğinin altını önemle çizen Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, 'Bebeklerde kullanılacak emziğin tabanı, bebeklerin emziğin tutmasını önleyecek şekilde geniş olmalıdır. Ancak bebeğin burun deliklerini kapatmamasına da dikkat edilmelidir.' dedi.

Bebeklerde emziğin çene yapısına uygun olması gerektiğinin altını önemle çizen Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, “Bebeklerde kullanılacak emziğin tabanı, bebeklerin emziğin yutmasını önleyecek şekilde geniş olmalıdır. Ancak bebeğin burun deliklerini kapatmamasına da dikkat edilmelidir.” dedi.

Emzik alınırken tabanında dikkat edilmesi gereken en önemli hususun delikli olması gerektiğini söyleyen Dr. Kışlaoğlu, “Emziğin tabanındaki hava delikleri, bebekten akan salyaların dudak kenarları ile çeneyi tahriş etmesini engeller. Ayrıca emzik, biberon ve diş kaşıyıcıları dahil bebeğin kullandığı bütün eşyalarda BPA (Bisphenol A) ile Pthalates gibi maddeler içermemesine özen gösterilmelidir. Bebeğin emziğinin her 2 – 3 ayda bir çene yapısına uygun olarak değiştirilmesi gerektiği gibi kauçuk veya silikon emzikler kullanmaya dikkat edilmelidir.” şeklinde konuştu.

Bebeğe emzik bıraktırmak için en uygun yaşın 1 yaş olduğuna değinen Dr. Kışlaoğlu, “Ancak ailelerin elinde olmayan sebeplerden ötürü bu yaş, 2, 3, hatta 4 yaş civarına kadar çıkabilmektedir. Bebekler, 2 yaşından sonra emzik memeyi sürdürürlerse üst dişler öne, alt dişler arkaya çekileceğinden iki diş arasındaki açıklık artar. Bu durumda da ‘V’ tipi çene darlığı oluşacağından bebeğin yüz yapısında bozulmalar görülebilir. Bebeğin 3-3,5 yaşına kadar emzik emmeyi sürdürmesi halinde bu bozuklukların kalıcı olma ihtimali yükselir. Ayrıca bebeğin, emziğin uzun süre emmesi sık tekrarlayan kulak, burun ve boğaz rahatsızlıklarına yol açabilir. Bebeğin uzun süre ya da yaşı uygun olsa dahi gün boyu emzik emmesi, konuşmayı geciktirebildiği gibi telaffuz bozukluklarına yol açabilir.” şeklinde konuştu.

bebek emzik Çağdaş Kışlaoğlu