Uzmanlardan Önemli Uyarı! Suya Balıklama Atlamak Felç Yapıyor

TAKİP ET

Yaz aylarının gelmesiyle tatilcilerin akın ettiği deniz ve sahil kesimlerinde çoğu kişiler suya balıklama atlamayı tercih ediyor. Yapılan bu tercihin ne kadar yanlış olduğunu uzmanların uyarıları ortaya koydu. Sığ yerlere balıklama atlamayın uyarısı yapan uzmanlar, dünyada her yıl binlerce, Türkiye'de ise 500 kişinin sığ suya balıklama atlayış yaptığını belirledi.

Yaz aylarının gelmesiyle tatilcilerin akın ettiği deniz ve sahil kesimlerinde çoğu kişiler suya balıklama atlamayı tercih ediyor. Yapılan bu tercihin ne kadar yanlış olduğunu uzmanların uyarıları ortaya koydu. Sığ yerlere balıklama atlamayın uyarısı yapan uzmanlar, dünyada her yıl binlerce, Türkiye’de ise 500 kişinin sığ suya balıklama atlayış yaptığını belirledi. 

Sığ sulara balıklama atlamanın boyun kırığı ve omirilik hasarı meydana getirdiğini belirten uzmanlar bu nedenlerle felç kalma riskinin fazla olduğunu da belirtiyor. Türk Nöroşirürji Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şükrü Çağlar, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında, derinliğinin belirgin olmadığı sığ sulara balıklama atlayış yapmanın ne kadar tehlikeli olduğunu belirtti. Her yıl binlerce kişinin sığ suya balıklama atlayış yapmasından dolayı felç kalma riskiyle karşılaştığını belirten Çağlar, meydana gelen kırıklar dolayısıyla solunum kaslarını besleyen sinirlerinde etkilendiğini söyledi. 

ÖLÜME KADAR GİDEBİLİYOR

Çağlar, balıklama atlamanın zararlarına değinirken, "Bu tip kazalarda en kıymetli organımız olan boyun omurilik bölgesi, kırık nedeniyle parçalanan omurga tarafından kesiliyor ya da sıkıştırılarak fonksiyon dışı kalıyor. Omurilik yaralanmalarında yanlış ilk yardım ise kazazedelerdeki hasarı artırmakla kalmıyor ölüme de yol açabiliyor" dedi. Suya balıklama dalmak, omurilik yaralanmalarında dördüncü sırada yer alıyor.” ifadelerinde bulundu.

KOL VE BACAKLARDA FELÇ RİSKİ

Balıklama atlayış yapma nedeniyle dalış esnasında omirilik düzeyine bağlı olan kol ve bacaklarda da değişik derecelerde felç oluşumu olabildiğini söyleyen Çağlar, yüzme bilenlerin suyun aldanışına kanabileceğini ve kişiye derin gibi görünen yerlerin sığ olabileceğini belirtti. 

 

uzmanlar uyarı suya balıklama atlamak balıklama atlayış felç riski dalış sığ sular sağlık haberleri