Uzmanlardan Önemli Uyarı: Çekirdeğinden 5 Tane Dahi Yenmesi Ani Çocuk Ölümlerine...

TAKİP ET

Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, meyve çekirdeklerinden bazılarının tüketilmesi neticesinde ortaya çıkan siyanid zehirlenmesi ile ilgili vatandaşları bilgilendirdi.

Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, meyve çekirdeklerinden bazılarının tüketilmesi neticesinde ortaya çıkan siyanid zehirlenmesi ile ilgili vatandaşları bilgilendirdi.

Yaz mevsiminin gelmesi meyve çeşitliliğini artırdı. Çocuklar ve anne adayları ise bolca vitamin alabilmek için yaz mevsiminin bu nimetlerinden istifade ediyorlar. Ancak bazı meyvelerin çekirdeğini kesinlikle tüketmemek gerekiyor. Çünkü bu meyvelerin çekirdeğinde oldukça zehirli bir madde olan ‘amigdalin’ yoğun olarak bulunuyor. Bu zehirli madde bağırsaklarda çözündükten sonra siyanür bileşiminden olan ‘siyanid’ meydana getiriyor. Aşırı hızlı bir şekilde toksik etki gösterebilen siyanid, ani çocuk ölümlerine neden olabilir.

Belirtileri Neler?

Nefesten acı badem kokusu gelmesi, kan numunesinin parlak kırmızı olması, kan şekerinde yükselme olması, EKG neticesinde oksijen azalması yüzünden ST yükselmelerinin görülmesi siyanid zehirlenmesinin belirtileridir.

Zehirlenmenin meydana gelmesiyle solunum düzensizliği çok hızlı gelişir. Tansiyon düşer. Ayrıca ateş, havale, baygınlık, felç ve morarma neticesinde solunum durur. Solunum durana dek cilt rengi kırmızıya dönüştüğü gibi göz bebekleri genişler ve ışık tepkisi kaybolur.

Siyanid zehirlenmesi ağız yoluyla meydana gelmişse kişi kusturulmaya çalışılmamalıdır. Zehirlenmeye yol açan yiyecek derhal tespit edilmelidir. Özellikle çocuklar, ebeveynlerinden habersiz meyve çekirdeklerini çıkartarak tüketebilirler. Böyle bir durumun önüne geçmek için gerekli tedbirler ebeveynler tarafından alınmalıdır.

Siyanid zehirlenmesi riski taşıyan meyvelerin çekirdekleri ise kayısı, kiraz, şeftali, acı badem, elma ve zerdalidir. Özellikle kayısı çekirdeğine çok dikkat etmek gerekir.

siyanid zehirlenmesi çocuk meyve çekirdeği kayısı