Uykunuzu Almazsanız Ne Olur?

TAKİP ET

Yeterli uyunmadığı zaman vücutta birçok değişim meydana geldiğine değinen Dr. Müge Arslan, özellikle öğrenci ve vardiyalı çalışanlara yeterli uyumaları hususunda uyarılarda bulundu.

Yeterli uyunmadığı zaman vücutta birçok değişim meydana geldiğine değinen Dr. Müge Arslan, özellikle öğrenci ve vardiyalı çalışanlara yeterli uyumaları hususunda uyarılarda bulundu. Arslan, uykunun yeterli alınmadığı zaman vücutta leptin olarak adlandırılan hormonun düştüğünü, bununda aşırı kiloya yol açtığını belirterek beslenme ile uyku arasındaki ilişki hakkında bilgi verdi.

Beslenme ve uyku arasında çok sıkı bir ilişki olduğunu söyleyen  Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Diyetisyen Dr. Müge Arslan, insanların yeterli uyku uyumasının önündeki en büyük engellerin stres, görüşmeler, toplantılar ve trafik olduğunu belirtti.

Diyetisyen Dr. Arslan, "Sirkadiyen ritim, halk arasında biyonik ya da vücut saati olarak bilinmektedir. Bu ritim sayesinde vücut, 24 saatlik döngüde hormonal ve kimyasal metabolizmasını düzenler. Vücut, bu düzen sayesinde uyku saatinin ya da uyanma saatinin geldiğini anlamaktadır." dedi.

İnsanların az uyuduğu zaman hipertansiyon, kardiyovasküler, obezite ve diyabet rahatsızlıkları ile bu rahatsızlıkların neticesinde mortalite yani ölüm riski ile karşı karşıya kaldığına değinen Diyetisyen Dr. Arslan, "Vücutta yaşanan sirkadiyen aksaklıklar iştah hormonlarını değiştirmektedir. Uyanık olunduğu zaman düşen leptin düzeyleri uyku halinde iken yükselmektedir. Leptin hormon seviyesinin sirkadiyen aksaklıklar neticesinde düştüğü ve  iştahı potansiyel olarak artırdığından dolayı kilo alımına yol açtığı tespit edilmiştir." ifadelerine yer verdi. 

Diyetisyen Dr. Arslan, "Gece yeme sendromu ve uykuyla alakalı yeme bozukluğu şişmanlığı tetiklemektedir. Çünkü bu bireyler, gün içerisinde aldıkları besinler haricinde uyku saatlerinde de besin almaya devam ettiklerinden fazla enerji alırlar. Bu nedenden ötürü günümüzün en önemli sağlık sorunlarından olan obezite ile beslenme ve uyku arasındaki ilişki hakkında toplumsal bir bilinç oluşturulmalıdır." şeklinde açıklamada bulundu. 

uyku beslenme öğrenci vardiya sirkadiyen ritim leptin hormon