Utangaç Olan Çocuğunuzu, Bu Duygudan Kurtarabilirsiniz

TAKİP ET

Bazı çocuklar, aile içerisinde oldukça girişken ve rahat davranışlar sergilerken dışarıya karşı çok utangaçtırlar. Aileler, birkaç davranış değişikliği yaparak çocuklarını bu histen kurtarabilirler.

Bazı çocuklar, aile içerisinde oldukça girişken ve rahat davranışlar sergilerken dışarıya karşı çok utangaçtırlar. Aileler, birkaç davranış değişikliği yaparak çocuklarını bu histen kurtarabilirler. 

Indiana Üniversitesi Shyness Araştırma Enstitüsü Psikoloji Profesörü Bernardo J. Carducci, çocuklarda utangaçlığın yaygın davranış olduğunu belirterek ebeveynlerin, çocuklarına özgüven kazandırarak ve kendileriyle barışık olmasını sağlayarak onlara yardımcı olabileceklerini söyledi. 

Çocuklar, parkta oyun oynarken arkadaş edinemiyor ya da zorlanıyorsa ebeveynler, bu duruma kesinlikle müdahale etmemelidir. Çocuklar, diğer çocuklarla nasıl ilişki kurulacağını kendileri öğrenmelidir. Aksi takdirde çocuklar, bu tip durumlarda nasıl davranması gerektiğini hiçbir zaman öğrenemez. 

Çocuklar, kalabalık bir ortama bırakıldığında ebeveynler, kısa bir süre yanlarında olmalıdır. Böylelikle çocuklar, ortama alışıncaya kadar kendilerini iyi hissederler. Ebeveynler, belli bir süre sonra bütün vakitlerini kendi yanlarında geçirmemesi için çocuklarına, merak edilecek bir şey olmadığını ve geri döneceklerini ifade ederek oradan ayrılmalıdır.  

Kalabalık bir ortam çocukları rahatsız edebilir. Bu yüzden çocuklar, yeni ortamlara karşı hazırlanmalı ve yaşayacakları hakkında onlarla sohbet edilmelidir. Mesela bir doğum günü partisine gidilecekse daha önce gittiğimiz doğum günü partilerinde olduğu gibi oyunlar oynanacak ve pastalar yenilecek şeklinde ifadelerle çocuklar rahatlatılabilir. 

Okul değiştirdiklerinde veya okula başlama dönemlerinde hiç utangaç olmayan çocuklar dahi utangaç tavırlar sergileyebilirler. Böyle zamanlarda çocuklar ile konuşularak herkesin dönem dönem kendisini gergin hissedebileceği onlara söylenmelidir. Ayrıca ebeveynler, başlarından geçen bir olayı ve bu olay ile nasıl başa çıktıklarını, sonrada kendilerini çok iyi hissettiklerini çocukları ile paylaşabilirler. 

 

çocuk utangaç aile davranış değişikliği ebeveyn