Ülser için Bakteri ile Tedavi

TAKİP ET

Dünya Üniversitelerarası Genetik Mühendisliği ve Sentetik Biyoloji Yarışması'nda, gümüş madalya kazanan Turgut Özal Üniversitesi öğrencileri, mide kanseri ve mide ülserinin tedavisi için ilaç yerine bakteri kullanılabileceğini ortaya koydu.

100 ülkeden 250 üniversitenin katıldığı Dünya Üniversitelerarası Genetik Mühendisliği ve Sentetik Biyoloji Yarışması'nda ülkemizi temsil eden Turgut Özal Üniversitesi öğrencilerinden büyük başarı... Dünyada sayılı üniversitelerin katıldığı yarışmada gümüş madalya alarak büyük başarı elde eden öğrenciler, mide kanseri ve mide ülseri tedavisinde ilaç yerine bakteri kullanılması yönünde çalışmalar yapıyor. Tıp fakültesi 1, 2 ve 3. sınıf öğrencilerinden oluşan ekibe tıbbi genetik anabilim dalından çok sayıda hoca, yön vermek için yardımda bulunuyor. Büyük emek ve fedakarlık vererek çalışmalarına devam eden öğrenciler, hep birlikte düşünüp çalışarak yeni deneyler yapıyor. Her sene farklı alanlarda çözümler bulmaya çalışan tıp fakültesi öğrencileri, bu yıl mide ülseri ve kanseri konusunda çalışmalara imza attı. Mide ülserinin ortaya çıkmasında etkili olan helicobacterpylori bakterisinin kullanılarak hastalığın tedavi edilmesi üzerinde duran öğrenciler bu konuda başarılı olabilmenin mutluluğunu yaşıyor. Ülsere neden olan bakterinin vücuttan uzaklaştırılması sonucu vücudun kendi kendini onarması ve hastalığın tedavi olması gözlemlenmiş ancak aynı duruma mide kanserinde rastlanılmamıştır. Mide ülseri gibi kanserini de ilaçsız tedavi etmek için çalışmalar yapan öğrenciler, bu konuda da özel bir tedavi metodu kullanarak, hazırladıkları bir çeşit genetik devre sayesinde tedavi yöntemi geliştirme aşamasındalar. Ülkemizde olduğu kadar dünya genelinde de sıklıkla rastlanan mide kanseri ve mide ülseri rahatsızlıkları için önemli gelişmeler olan bu çalışmaların ilerleyen yıllarda tıp alanında büyük gelişmelere yol açması bekleniyor.

Dünya Üniversitelerarası Genetik Mühendisliği ve Sentetik Biyoloji Yarışması helicobacterpylori mide kanseri mide ülseri