Ülkemizde Yüzbinlerce Kişi Bu Hastalığın Farkında Değil

TAKİP ET

En önemli belirtileri çarpıntı, halsizlik, yorgunluk ve bayılma olan kalp atışında düzensizliğin (aritmi) en sık rastlanan türü atriyal fibrilasyondur.

En önemli belirtileri çarpıntı, halsizlik, yorgunluk ve bayılma olan kalp atışında düzensizliğin (aritmi) en sık rastlanan türü atriyal fibrilasyondur. Ülkemizde ortalama 800 bin kişi, inme ve ölüm riskini artıran atriyal fibrilasyon hastası olmasına rağmen bu rahatsızlığının farkında değil. Atriyal fibrilasyon rahatsızlığına 60 yaş üstünde her dört kişiden birinde rastlanmaktadır.

İnmelerin %20’sine atriyal fibrilasyon rahatsızlığının yol açtığını söyleyen Türk Kardiyoloji Derneği Aritmi Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İlyas Atar, “Bu rahatsızlık ölüm riskini de asgari 2 kat artırmaktadır. Avrupa’da bu hastalığa yakalananların sayısı ortalama 11 milyondur. Binlerce insanın ise bu rahatsızlığa yakalandığından haberi dahi yoktur. Ülkemizde asgari 800 bin, azami ise 1 milyon 600 bin kişinin atriyal fibrilasyon hastası olduğunu tahmin ediyoruz. Kalp yetmezliğinin en önemli nedenleri arasında yer alan bu rahatsızlık inmelerin %20’sinin nedenidir. Kalpteki ritim bozukluğu ölüm riskini 2 kat yükseltmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisinde ilaç ve ablasyon adı verilen bir teknik kullanılmaktadır. Ayrıca atriyal fibrilasyon rahatsızlığı pıhtı riskini yükselttiğinden dolayı kan sulandırıcı ilaçlar ile pıhtı oluşumu engellenmeye çalışılıyor.” dedi.  

Ciddi Belirtileri

İstirahat ederken kalpte çarpıntı hissi

Baygınlık geçirme

Bitkinlik ve halsizlik hissi

Göğüste ağrı ve göğüs bölgesinde baskı hissi

Kalp atışlarında düzensizlik hissetme

Atriyal fibrilasyon, bir yaşlılık hastalığı olmasına rağmen gençlerde de görülebilmektedir. Risk faktörleri ise yaşla orantılı artış göstermektedir. Kalp ritimlerinin bozulduğu bu hastalığa 60 yaş üstünde çok sık rastlanmaktadır.

 

atriyal fibrilasyon inme kalp rahatsızlığı aritmi son dakika haber