Ülkemizde Her 7 Çocuktan Birinde Görülüyor! Astım Tehlikesine Dikkat

TAKİP ET

Dünyada 300 milyon civarında astım hastası olduğuna dikkat çeken Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başoğlu, 'Türkiye'de ortalama her 12 – 13 erişkinden birinin ve her 7 – 8 çocuktan birinin astım rahatsızı olduğu bilinmektedir. Astım rahatsızlığının dünya genelinde görülme sıklığı her geçen yıl artmaktadır.' ifadelerine yer verdi.

Dünyada 300 milyon civarında astım hastası olduğuna dikkat çeken Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başoğlu, “Türkiye’de ortalama her 12 – 13 erişkinden birinin ve her 7 – 8 çocuktan birinin astım rahatsızı olduğu bilinmektedir. Astım rahatsızlığının dünya genelinde görülme sıklığı her geçen yıl artmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

7 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla bir basın bildirisi yayınlayan Prof. Dr. Başoğlu, “GARD Türkiye (Kronik Havayolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı) çerçevesinde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği, Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği işbirliği sayesinde Mayıs ayının ilk Salı günü Dünya Astım Günü etkinlikleri düzenlenmektedir. Türkiye’de de 2019 yılı içerisinde toplum ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitim ve farkındalık toplantıları yapılmaktadır. Ülkemizde de 7 Mayıs 2019 tarihinde ‘Astımınızla Sağlıklı Yaşayabilirsiniz’ temalı çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.  

Astım rahatsızlığı ve belirtileri ile ilgili de bilgi paylaşan Prof. Dr. Başoğlu, “Astım rahatsızlığı akciğer içerisindeki hava yollarında daralmaya yol açan ve ataklarla seyreden kronik akciğer rahatsızlığıdır. Hava yollarında daralmaya yol açan etken ise mikrobik olmayan iltihabın hava yolu duvarını şişirmesidir. Astım rahatsızlığının en önemli belirtileri ise nefes darlığı, nefes alıp verme esnasında görülen hırıltı, hışırtı ve ıslık sesi, öksürük ile göğüste baskı hissidir. Dünyada 300 milyon civarında astım rahatsızı olduğu bilinmektedir. Ülkemizde de yaklaşık her 12- 13 erişkinden birinde ve her 7 – 8 çocuktan birinde astım rahatsızlığı görülmektedir. Astım rahatsızlığına dünyada her geçen yıl daha sık rastlanmaktadır.” dedi.   

Kaynak:

astım rahatsızlığı çocuk akciğer Dünya Astım Günü son dakika