Ucuz Meyve Sebze İçin Son Aşamaya Gelindi

TAKİP ET

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Kayıt dışılığın azalarak üreticinin kazandığı ve vatandaşımızın ucuz sebze ve meyve yeme noktasında sürdürülen çalışmalarda son noktaya gelinmek üzeredir." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Kayıt dışılığın azalarak üreticinin kazandığı ve vatandaşımızın ucuz sebze ve meyve yeme noktasında sürdürülen çalışmalarda son noktaya gelinmek üzeredir." dedi. 

İstanbul Yaş Sebze, Meyve ve Bostan Komisyoncuları ve Tüccarları Derneğinin düzenlediği iftar yemeğine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, eski AB Bakanı Egemen Bağış, İşadamı Ethem Sancak ve hal çalışanları katıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Sebze ve meyve sektörü sağladığı istihdam ve yaptığı çalışmalar ile ekonominin can damarları arasında yer almaktadır. Kayıt dışılığı azaltarak üreticimizin kazandığı ve vatandaşımızın da ucuz sebze ve meyve yiyeceği noktaya gelmek üzereyiz. 
Gıda Komitesinde alınan kararlar, sektörle yapılan istişareler ile tek tek hayata geçirilecektir. Tespit edilen hususlarla birlikte sizlerden gelen önerileri dinliyoruz ve dinlemeyi sürdüreceğiz." ifadelerine yer verdi.

100 MİLYARDA, 25 MİLYAR ÇÖPE GİDİYOR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TGRT Haber'den 'Neler Oluyor?' programına gıda, sebze ve meyve fiyatlarının düşmesi için gerekli olan adımları anlattı. 

Gıda ile ilgili alınan kararların bir kısmının yaşama geçtiğini belirten Tüfenkci, "Buğdayda gümrük vergisinin düşürülerek arpada sıfırlanması, fasulye ve nohutta enflasyonun aşağı çekilmesi için çalışmalar var. Ette de bu anlamda karar alınarak uygulamaya geçildi. 

Ekmek fiyatlarının belirlenmesi ile ilgili atılan adımlarda bu hafta yürürlüğe girecek. Sebze ve meyve fiyatlarındaki aşırı artışın önüne geçilmesi için gıda komitesi tedbir niteliğinde bir takım kararlar aldı. Bu hususta da 1 ay içerisinde netice bekliyoruz. Soğuk hava deposundan perakende ve arz ticarete kadar tüm sıkıntıların giderilmesi hususunda gerekli tedbirler alınacaktır. 

Ülkemizde 100 milyara yakın yaş sebze ve meyve ticareti yapılmaktadır. Türkiye, bu noktada %25 fire veriyor. Bu da 100 milyarda 25 milyarın çöpe gitmesi anlamına gelir. Bu miktar, ne üreticinin ne de tüketicinin cebine giriyor. Bu miktarı, teşviklerle %10 düşürdüğümüz takdirde 15 milyar ekonominin cebine kalıyor. Bu 15 milyarında bir kısmı üreticinin, bir kısmı da tüketicinin cebine girdiği zaman fiyatlarda gerekli düşüşün sağlanmasında büyük yarar sağlayacaktır." şeklinde açıklamalarda bulundu.

meyve sebze fiyat üretici