Turşu Zehirler mi? İşte Doğru Hazırlanmayan Turşudaki Tehlike!

TAKİP ET

Turşu kurulurken dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili önemli bilgiler aktaran Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Asiye Yir, 'Tuz veya sirke oranı doğru ayarlanmazsa turşuda meydana gelen yumuşama sizi zehirleyebilir.

Turşu kurulurken  dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili önemli bilgiler aktaran Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Asiye Yir, “Tuz veya sirke oranı doğru ayarlanmazsa turşuda meydana gelen yumuşama sizi zehirleyebilir. Turşu yumuşadığı zaman küfler çoğalır. Bağışıklık sistemi baskılanan hastalarda ise bu küfler mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Turşu doğru kurulmadığı takdirde pek sık rastlanmasa da toksinden kaynaklanan bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi besin zehirlenmeleri görülebilir.” dedi.

Türk mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alan turşu, doğru kurulduğu takdirde sağlıklı olduğu kadar iştah açıcı özelliği ile de bilinmektedir. Turşu kurulurken en fazla hijyene dikkat edilmelidir. Ayrıca turşu kurulacak olan sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalıdır. Bu sebze ve meyveler iyi yıkanmadığı takdirde vücuda zararlı olan bakteriler, asitli ortamda ölseler bile toksinler yüzünden sağlıklı ve lezzetli bir yiyecek olan turşu, sizi zehirleyebilecek bir besin haline dönüşebilir.

TURŞU HAZIRLARKEN DİKKAT!

Turşu kurulurken vücuda yararı olan bakteri ve küflerin çoğalarak etkin mayalanma sağlanabilmesi için tuz ve su oranının %5 - 8 aralığında olması çok önemlidir. %7 oranında bir karışım hazırlayabilmek için 1 litre suya 70 gram tuz eklenmelidir. Sirke oranı da ortalama %2,5 – 3 aralığında olmalıdır.Turşu suyunun üstündeki beyazlıklar küf tabakası olduğundan dolayı bu turşular kesinlikle tüketilmemelidir. Çünkü bu küf tabakaları, sağlığa yararlı bakteri oranının bozulduğunun işaretidir.

TURŞU SAĞLIĞA YARARLI

Turşudaki su ve sirke oranı doğru ayarlanırsa ve hijyene çok dikkat edilirse turşu sağlığa çok faydalı bir yiyecektir. Sağlığa en büyük faydası ise içeriğindeki yararlı mikroorganizmalar sayesinde ishal ve bağırsak enfeksiyonlarına karşı koruma sağlamasıdır.

turşu küf sirke tuz bakteri turşu zehirler mi