Tüketici Güven Endeksi Azaldı! Kriz Kapıda mı?

TAKİP ET

Tüketici Güven Endeksi son altı yılın en düşük seviyesine indi. 58.52'ye düşen endeks, kriz için bir öncü sinyal anlamına mı geliyor?

Eylül Ayı Tüketici Güven Endeksi, bugün açıklandı. Endeks yüzde 6.1 oranında düşerek 58.52'ye düştü. Bu rakam 2009 Ocak ayından bu yana görülen en büyük düşüş oldu. Tüketici güven endeksi, tüketicilerin mali durumlarını, gelecek döneme ilişkin beklentilerini, yakın gelecekteki harcama ve tasarruf eğilimlerini ve ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmelerini ölçen bir gösterge. Yani tüketicilerin ekonomiye bakışlarını gösteren bir endeks. 100'den büyük olması tüketicinin güveninin iyimser olduğunu 100'den küçük olması için kötümser olduğunu gösteriyor. Ağustos ayında 62.3 olan endeksin 58.52'ye kadar düşmesi piyasalarda büyük endişeler yarattı. Çünkü piyasalarda Tüketici Güven Endeksi, ekonomik kriz için öncü bir gösterge olarak kabul ediliyor. Uzmanlar bu veriyi kriz olarak değerlendirmek için erken olduğunu belirtiyor ancak bunun ciddi bir uyarı olarak algılanması gerektiğini de belirtiyor. Durumun devam etmesinin bir ekonomik krize yol açabileceğini vurguluyor.

ekonomi ekonomi haberleri ekonomik kriz ekonomik kriz nedir ekonomik kriz olacak mı ekonomik kriz yolda endeksler işsizlik piyasaların durumu tüketici Tüketici Güven Endeksi tüketim çılgınlığı