Trafikteki Hava Kirliliği Çocuklarda Astımı Tetikliyor

TAKİP ET

ABD'de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre trafikteki araçların oluşturduğu hava kirliliği yüzünden dünyada her sene 4 milyon çocuk astım rahatsızlığına yakalanıyor.

ABD’de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre trafikteki araçların oluşturduğu hava kirliliği yüzünden dünyada her sene 4 milyon çocuk astım rahatsızlığına yakalanıyor. Bu rakam ise trafikteki hava kirliliği nedeniyle günde 11 bin çocuğun astıma yakalandığı anlamına geliyor.

Yeni çocuk astımı vakasının en sık rastlandığı ülkelerdeki hava kirliliğinin oranı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sınırlarının altında bulunuyor. Bu durumda hava kirliliğinin çocuklar açısından sanıldığından daha tehlikeli olduğunu gösteriyor. Hava kirliliği, çocukları yetişkinlerden daha fazla etkiliyor. Trafikteki hava kirliliği ise çocuk astımını küresel salgına dönüştürebilir.

George Washington Üniversitesi araştırmacıları tarafından 194 ülkede 125 büyükşehir karşılaştırılarak gerçekleştirilen araştırmada trafikteki hava kirliliğinin çocuklardaki astım vakalarına etkisi ilk defa küresel çapta incelendi. Trafikteki hava kirliliği ölçülürken taşıtların yol açtığı nitrojen dioksit (NO2) oranına bakıldı.

Hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığı ülkelerin başını Hindistan ve Çin çekmekteidir. Araştırmanın ortaya koyduğu dikkat çekici sonuçlardan biri ise çocuklarda yeni astım vakalarının en sık rastlandığı ülkeler, bu iki ülke ile sınırlı değil.

Trafikteki hava kirliliğinin çocuklarda yol açtığı astım vakalarının en sık görüldüğü ülke Kuveyt olurken, Kuveyt’ten sonra sırasıyla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kanada, Tayvan ve Bahreyn geliyor.  

Araştırmada ülkemiz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ile birlikte değerlendirmeye alındı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde bulunan şehirler arasında trafikteki hava kirliliğinin yol açtığı çocuklardaki astım vakalarının en sık rastlandığı dördüncü şehir İstanbul, yedinci şehir ise Ankara oldu. İlk on şehir ise sırasıyla şöyle;

Tahran, Dubai, Amman, İstanbul, Bağdat, Riyad, Ankara, İskenderiye, Kabil, Cidde.   

ABD astım trafik hava kirliliği çocuk son dakika