Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Sendromunun Belirtileri

TAKİP ET

Tıkınırcasına yeme bozukluğu ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Beslenme Uzmanı Didem Kanca Üstay, Amerikan Psikiyatri Kliniği tarafından yayınlanan kriterleri de sıraladı.

Tıkınırcasına yeme bozukluğu ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Beslenme Uzmanı Didem Kanca Üstay, Amerikan Psikiyatri Kliniği tarafından yayınlanan kriterleri de sıraladı.

Günümüzün en önemli sağlık sorunları arasında obezite yer almaktadır. Medikal/Tıbbi yardım merkezlerine obezlikten kurtulmak için gelen bireylerin üçte birinde ‘Tıkınırcasına Yeme Bozukluğuna’ rastlandığına değinen Didem Kanca Üstay, bu orana tanı konulmayan bireylerde dahil edildiği zaman oranın çok daha fazla artacağını söyledi.   

Tıkınırcasına yeme bozukluğu sendromu olan kişilerde psikolojik desteğin şart olduğunu söyleyen Belenme Uzmanı Didem Kanca Üstay, “Fazla kilolu bireyler, fazla kilolarından kurtulmak için diyetisyen diyetisyen dolaşarak diyet programları uygulasa da sürekli bu diyet programlarından bir fayda göremediklerinden yakınırlar. Bu bireyler, farkına varamadıkları tıkınırcasına yeme bozukluğu sendromu yaşıyor olabilirler. Bu sendromun tedavisi ise bu alanda uzmanlaşmış psikolog/psikiyatrist ve diyetisyen işbirliği ile mümkündür. Sadece psikolojik olarak değil, fizyolojik olarak da vücut incelenmelidir. Yeme ataklarının şiddet ve sayısının azaltılmasında psikolojik destekle birlikte doğru ve sağlıklı beslenmeyi öğrenmek de önemlidir.” dedi.

Tıkınırcasına yeme bozukluğu sendromunun tedavisinde iyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik gösterdiğinden dolayı iyileşme süreci ile ilgili klinik bir tanımlama bulunmamaktadır. Aşağıda sayılan kriterlerden bir veya daha fazlasının kendinizde olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana müracaat edin.

Amerikan Psikiyatri Kliniği tarafından yayınlanan tıkınırcasına yeme bozukluğu kriterleri ise şunlardır;

Yenilenen Ataklar

Belli bir zaman dilimi içerisinde birçok insannın yiyebileceği yiyecekten daha fazla yiyecek tüketmek

Yemek yerken kontrolün kaybedilmesi. Örneğin yemek yerken kendine hakim olamayarak ne kadar yenildiğinin bilincinde olamamak.  

Açlık hissi olmadığı halde çok aşırı yemek yemek.

Her zamankinden daha hızlı yemek yemek.

Ağzına gelene kadar yemek yenmesi.

Aşırı yemek yenildiğinin başkaları tarafından fark edilmesinden duyulacak utanma hissiyle yalnız yemek yemek.

Aşırı yemek yenmesinin ardından kendinden iğrenmek, depresif veya suçluluk hissi.

Yemek yenildiği esnada kendini kötü hissetme.

Atakların 3 ay süresince haftada en az bir kez yenilenmesi.

Tıkanırcasına yeme bozukluğu sendromu, bulimia ve anoreksiya rahatsızlığından rahatsızlığından bağımsız olarak gelişir.

tıkınırcasına yeme bozukluğu obezite sağlıklı beslenme Amerikan Psikiyatri Kliniği son dakika