Teknoloji Sizi Fıtık Etmesin

TAKİP ET

Bilgisayar, cep telefonları, tabletler gibi teknolojik cihazların günümüzde yoğun şekilde kullanılması nedeniyle boyun fıtığının yaygınlaştığını ve bu rahatsızlığında yaşam kalitesinde önemli düşüşe yol açtığını belirten Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz...

Bilgisayar, cep telefonları, tabletler gibi teknolojik cihazların günümüzde yoğun şekilde kullanılması nedeniyle boyun fıtığının yaygınlaştığını ve bu rahatsızlığında yaşam kalitesinde önemli düşüşe yol açtığını belirten Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz, “Üst boyun omurgasındaki disk probleminden kaynaklanan boyun fıtığı, kol ve boyun bölgesinde şiddetli ağrı, uyuşukluk ve zayıflığa yol açarak milyonlarca insanın yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Boyun fıtığında başı hafifçe döndürmek dahi şiddetli ağrıya yol açabildiği gibi imkansız halede gelebilmektedir. Cerrahi müdahale içermeyen tedavilerin faydalı olmadığı durumlarda cerrahi müdahale şart olabilir.” dedi.

Boyun, omurganın en hareketli bölgesi olduğundan dolayı zamanla yıpranarak disklerde problem oluşmasına ve bunun neticesinde boyun ve kol bölgesinde sürekli ağrı ile birlikte güçsüzlük, el ve kol bölgesinin kullanımında kısıtlanma yaşanmasına neden olabilir.

Eklemler arasında yer alan ve boyun omurlarının hareketini düzenleyen disklerin sinirlere baskı yapmaya başlaması neticesinde boyun ve kol bölgesinde şiddetli ağrılar oluştuğunu belirten Op. Dr. Bıkmaz, “Başlangıç aşamasında bulunan boyun fıtığının en sık rastlanan belirtisi rüzgara maruz kalmadan ve zorlama olmadan meydana gelen boyun tutulmalarıdır. Boyun fıtığına bağlı olarak oluşan ağrılar sadece boyun bölgesinde değil, kol, el, sırt ve omuz bölgelerinde de şiddetli ağrıya yol açar. Sinir üzerine yapılan baskı kollarda uyuşmaya ve güç kaybına neden olur. Teknolojik aletlerin yanı sıra zorlama, yoğun çalışma, ağır kaldırma ve streste boyun fıtığına yol açabilir. Boyun fıtığının sık görüldüğü meslek grupları ise öğretmen, gazeteci, şoför, fiziksel olarak ağır işlerde çalışanlar ile masa başı çalışanlardır.” şeklinde konuştu.

Boyun fıtıklarına daha çok yanlış duruş bozukluklarının neden olduğuna değinen Op. Dr. Bıkmaz, “Boyun uzun süre aynı pozisyonda ve yanlış şekilde kalırsa boyun fıtığı oluşma riski yükselir. Özellikle teknolojik aletler kullanırken baş, omuz hizasını kesinlikle geçmemelidir. Boyun fıtığının belirtileri hissedildiği anda ise beyin ve sinir cerrahına müracaat etmede yüksek yarar vardır.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

boyun fıtığı omurga disk bilgisayar teknoloji