Tehlike Altındaki Bölgeler Tek Tek İşaretlendi! Türkiye'nin Deprem Haritasında Kritik Değişim

TAKİP ET

Türkiye'nin deprem arası tam 22 yıl sonra yeniden güncellendi ve Resmi Gazetede yayımlanan haritada, toplamda 52 il merkezinin deprem tehlike değerinin değiştiği görüldü. Değişen haritada risk altındaki bölgeler kırmızı renkle gösterildi.

Türkiye’nin deprem arası tam 22 yıl sonra yeniden güncellendi ve Resmi Gazetede yayımlanan haritada, toplamda 52 il merkezinin deprem tehlike değerinin değiştiği görüldü. Değişen haritada risk altındaki bölgeler kırmızı renkle gösterildi.

Türkiye’nin yaklaşık 22 yıldır aynı şekilde ilerleyen deprem haritası 22 yılın sonunda güncellendi. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın daha önce açıkladığı deprem haritası resmen devreye girerken 22 yıl sonra güncellenen harita Resmi Gazetede yayımlandı.

DEPREM DERECESİ KAVRAMINDA DEĞİŞİKLİK

Yaklaşık 22 yıldır aynı olan ancak 22 yılın sonunda güncellenen deprem haritası Resmi Gazetede yayımlandı. Güncellenen haritada eski haritalarda olduğu gibi deprem derecesi kavramının kullanılmayacağı belirtildi. Bu kavram yerine ivme değeri kullanılacağı ve Türkiye’nin yeni deprem tehlike haritasının bir deprem anında minimum koşullarda beklenebilecek en büyük yer ivmesi değerlerini verdiği görüldü.

HARİTADAKİ KIRMIZI YERLER YÜKSEK TEHLİKEYİ GÖSTERİYOR

Güncellenen deprem haritasının bir risk haritası olmadığının altı çizilirken bu haritanın bir risk haritası olması için tehlike haritası üzerinde yapılar, nüfus deprem anında etkilenme durumunu bilmek, zarar ve kayıp sonuçlarını göstermek gerektiği belirtildi. Bu bağlamda güncellenen deprem haritasında sarı renkle işaretlenen bölgelerin düşük tehlikeli ve kırmızı renkle işaretlenmiş olan bölgelerinde yüksek tehlikeli yer ivmesini gösterdiği belirtildi. Bu harita ile birlikte toplamda 52 il merkezinin deprem tehlike değerinin değiştiği ve 46 il merkezinin deprem tehlikesinde azalma olduğu belirlendi.

 

Türkiye Deprem haritası Türkiye deprem haritası Değişiklik Hangi iller tehlikede Kırmızı bölgeler Değişen deprem haritası