Tedavi Edilmeyen Göz Kuruluğu Görme Kaybına Yol Açabilir

TAKİP ET

İnsanlar, bazen üzüntüden bazen de sevinçten ağlar. Ağlarken dökülen gözyaşları ise göz sağlığı için altın değerindedir. Çünkü vücut, gözyaşı salgılayamadığı takdirde gözlerde yanma, batma ve yabancı cisim hissi gibi rahatsızlıklar meydana gelebiliyor.

İnsanlar, bazen üzüntüden bazen de sevinçten ağlar. Ağlarken dökülen gözyaşları ise göz sağlığı için altın değerindedir. Çünkü vücut, gözyaşı salgılayamadığı takdirde gözlerde yanma, batma ve yabancı cisim hissi gibi rahatsızlıklar meydana gelebiliyor. Göz kuruluğu tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda görme kaybına yol açabiliyor. Memorial Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Servisinden Dr. Bekir Sıtkı Aslan, göz kuruluğu rahatsızlığı ve tedavisi ile ilgili vatandaşları bilgilendirdi.

Gözyaşı Kayganlığı Artırır

Gözyaşı, göz kapaklarının içerisindeki bezlerden salgılanır. Göz kapağı ile gözün sürtünmesini engeller. Kornea'nın ön yüzünde oluşan gözyaşı film tabakası, üst bölümde yağ, alt bölümde müsin ve iki bölüm arasında yer alan sıvı gözyaşından meydana gelmektedir. Göz kapağı açılıp kapandıkça homojen olarak gözde dağılan gözyaşı, göz küresi ile göz kapağı arasındaki sürtünmeden oluşabilecek rahatsızlıkları engeller. Vücut tarafından yeteri kadar gözyaşı salgılanmazsa bu durumu ciddiye almak gerekir.

Göz Kuruluğu Kendisini Fark Ettirmeyebilir

Toplumumuzun %40 gibi yüksek bir oranında göz kuruluğu rahatsızlığına rastlanmaktadır. Hemen hemen her iki kişiden birisinde vuku bulan göz kuruluğu rahatsızlığı herkeste belirti göstermez. En önemli belirtileri ise gözde yabancı cisim hissi, batma, yanma, sabahları gözleri açmakta zorlanma, gözde oluşan çapaklanma, akşamları yorgunluktan göz kapaklarını açmada isteksizliktir.

Göz Kuruluğu Rahatsızlığının Nedenleri

Alerjik ve bakteriyel enfeksiyonlar, göz kapaklarında bulunan bezlerin görevini yapmasını engellediği zaman göze ulaşmayan salgılar yüzünden gözde dokusal değişiklikler vuku bularak göz kuruluğu rahatsızlığına yol açabilir.

Kornea’da meydana gelen değişiklikler ciddi göz rahatsızlklarının habercisi olabilir. Hatta gözün bombe kısmında meydana gelebilecek değişiklikler ileriki zamanlarda görme kayıplarına yol açabilir.

Vücudumuzdaki mukozalarda salgıların kontrolünü sağlayan hormonal mekanizmalarda göz kuruluğuna neden olabilmektedir. Bu tip duruma adet dönemini bitirmek üzere olan kadınlarda sık rastlanır.

Bağışıklık sistemiyle ilgili sistemik rahatsızlıklarda kuru göz rahatsızlığına neden olabilmektedir.     

Göz kuruluğu rahatsızlığına çevre kirliliği ile gözün zararlı ışıklara maruz kalması gibi etkenlerde yol açabilmektedir.

göz kuruluğu gözyaşı kornea göz kapağı