Tatlı Sonrası Diş Sağlığınız İçin Bir Bardak Su!

TAKİP ET

Tatlılar, bayram ikramlarının olduğu kadar sofralarında vazgeçilmezidir. Uzmanlar, tatlılardan sonra bir bardak su içilmesi konusunda uyarılar yaparken diş sağlığının önemine de dikkat çekiyorlar.

Tatlılar, bayram ikramlarının olduğu kadar sofralarında vazgeçilmezidir. Uzmanlar, tatlılardan sonra bir bardak su içilmesi konusunda uyarılar yaparken diş sağlığının önemine de dikkat çekiyorlar.

Büyükler ve küçükler için bayramın en zevkli yanı bayram ziyaretleri esnasında ikram edilen tatlılar olsa da tüketilen bu tatlılar, diş sağlığımızı tehdit ediyor. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünden Dt. Aslı Tapan, bayramda tüketilen tatlıların çürüklere zemin hazırladığını belirterek diş çürümelerine karşı alınacak önlemler hakkında bilgi verdi. 

Tatlısız Ramazan Bayramı

Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılar gelenek haline gelse de tatlı ve tatlının yanında moda haline gelen asitli içecek ikramına en başta ağız ve diş sağlığımız için dur dememiz gerekiyor. Çünkü bayramlarda aşırı olan bu tür tüketimler, diş çürüklerini hızlandırıyor. Tatlı ve asitli içeceklerin ağız ve diş sağlığını tehdit etmesine karşılık alınacak en iyi önlem mümkün olduğu mertebe az tatlı ve asitli içecek tüketmekle beraber dişleri fırçalarken diş ipinin kullanılmasıdır.

Tatlıya Dayanamıyorsanız

Bayram ziyaretlerinde ev sahibinin ısrarları karşısında gönlünü kırmamak için tatlıyı fazla tükettiyseniz diş yüzeyine yapışan bakteriler, rahat bir şekilde aside dönüştüğünden düş çürükleri hızlanmaktadır. Bayram ziyaretlerinde tüketilen tatlının peşine diş fırçalama olanağı olmadığı için değişik uygulamalarla bu bakterilere karşı tedbir alınabilir. 

Tatlı Tüketiminin Peşine Su İçin veya Peynir Yiyin

Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlıları tükettikten sonra su içmek ya da bir dilim peynir yemek bakterilere karşı çözüm olabilir. Ayrıca şekersiz sakız çiğnemeyi de deneyebilirsiniz. 

Asitli İçeceklerden Sonra Diş Fırçalamayın 

Çocuklar, asitli yiyecek ve içeceklerden kesinlikle uzak tutulmalıdır. Asitli yiyecek ve içecekler, gelişim çağındaki çocukların dişlerine zarar vermektedir. Asitli yiyecek ve içecekler, diş minesini geçici olarak yumuşattığından dolayı diş minesi zamanla aşınır ve dişlerde duyarlılığa sebep olur. 

Asitli yiyecek ve içeceklerin tümü dişlerde madde kaybına neden olur. Asitli yiyecek ve içecek tükettikten hemen sonra dişler fırçalandığı takdirde dişlerdeki aşınma hız kazanır. Böyle durumlarda su içmek, fırçalamaktan daha iyi koruma sağlar. 

Çocukların Tatlı Yemesine Sessiz Kalmayın

Çocuklarda erken yaşlarda oluşan yoğun çürüklerin ana nedeni yanlış beslenme alışkanlıklarının yanında aşırı derecede tüketilen şeker ve tatlılardır. Aileler, bu nedenden ötürü çocuklarda tatlı tüketimini kontrol altında tutmalıdır. 

Rmazan Bayramı tatlı asitli içecek diş ipi bakteri diş çüüğü su peynir