Sürekli Uykusuzluğun Ana Nedenleri?

TAKİP ET

İnsanlarda sürekli uykusuzluk hali kronik hale genellikle mevsim geçişlerinde gelir. Ancak iş ve sosyal yaşamın kalitesini düşüren sürekli uykusuzluk hali mevsim geçişleri dışında da devam edebilir.

İnsanlarda sürekli uykusuzluk hali kronik hale genellikle mevsim geçişlerinde gelir. Ancak iş ve sosyal yaşamın kalitesini düşüren sürekli uykusuzluk hali mevsim geçişleri dışında da devam edebilir. 

İnsanları yaşamdan soyutlayan, yaşamlarını tehlikeye sokan, solunum bozukluğuna yol açan uykusuzluk halinin başlıca sebepleri ise şunlardır;

Sigara
İçeriğinde barındırdığı yüksek kimyasallar nedeniyle sigara, uykusuzluğun başlıca nedenleri arasındadır. Ayrıca sigaranın içeriğindeki nikotin, uyarıcı etkisiyle uykuya dalmayı zorlaştırır. 

Aşırı Yemek
Özellikle şekerli tatlılar ile kızartılmış gıdalar vücuda fazla karbonhidrat yüklenmesine neden olur. Bu da uykusuzluk hali meydana getirir. 

Kronik Yorgunluk
Kronik yorgunluğun en fazla görüldüğü kesim yoğun çalışma temposu içerisinde olanlar, üst düzey yöneticiler ve mükemmeliyetçi insanlardır. Kronik yorgunluk ise sürekli uykusuzluğa neden olur. 

Çalışma Saatleri
Sürekli uykusuzluk hali en fazla vardiyalı çalışma sistemlerinde daha sık sabah erken saatlerde görülür. Ayrıca iş ortamı yoğun ve stresli ortamlarda çalışanlarda da uykusuzluk hali görülebilir. 

Mevsim Geçişleri
Sonbahar mevsiminde gündüzler kısalmaya başladığından güneş ışınları da azalır. Gece saatleri uzayınca vücudun biyolojik saati de bundan etkilenir.

Kafein 
Kafein uyarıcı etkiye sahip olduğundan dolayı vücut saatini yavaşlattığı gibi uykuya dalmayı da geciktirir.  

Stres
Günümüzde hem iş hem de sosyal hayatımız yoğun stres ve gerginlik altında geçmektedir. Bu durum ise uykumuza direkt etki etmektedir. Bu yüzden stresli ve gergin ortamlardan uzak durmak gerekir. 

B12 Vitamini Eksikliği 
Vücudumuzdaki önemli enzimlerden olan B12 vitamininin vücudumuzdaki eksikliği vücutta ciddi zarar ve tahribatlara neden olur. Vücuttaki eksikliği kan hücrelerini azalttığı gibi sindirim ve sinir sistemini de bozar. 

 

uykusuzluk sigara B12 vitamini kronik yorgunluk