Stres Kontrol Altında Tutulabilir

TAKİP ET

İnsanlar, stresi tamamen yaşamlarından çıkaramasalar da kontrol altına alabilecekleri uzmanlar tarafından ifade ediliyor.

İnsanlar, stresi tamamen yaşamlarından çıkaramasalar da kontrol altına alabilecekleri uzmanlar tarafından ifade ediliyor. 

İnsanların, günümüzün ağır iş yükü, acımasız rekabet ortamı ve modern yaşama ayak uydurabilmenin getirdikleri ile birlikte stresi yaşamlarından çıkaramadıklarına vurgu yapan uzmanlar, yaşamdaki stresin ana kaynağının ise insanın kendisini beğenmeme, işyerinin kültür ve normları ile bağdaşamama ve yaşamındaki diğer faaliyetlere vakit bulamama olduğunu belirttiler. 

İnsanların, sadece iş yerinde yaşadığı problemler nedeniyle strese girmediğini, özel yaşamdaki olumsuz etkenlerinde strese neden olduğunu belirten Uzman Psikolog Gözde Nilüfer, "İnsanların, strese girme nedenleri farklıdır. Ama yaşamda yaşanan kayıplar, ekonomik sıkıntılar, trafik, rekabet ortamı, mükemmeliyetçi olma, kendine vakit bulamama, ilişkilerde yaşanan sorunlar, boşanma ve sınav stresin başlıca kaynakları olarak görülmektedir. Stres, yüksek tansiyon, kalp ve mide rahatsızlıkları, obezite, baş ağrısı, cilt problemleri gibi ciddi hastalıklara neden olabilir. Ayrıca dikkat dağınıklığı, zihni belli bir konu üzerinde odaklayamama, çeşitli konular arasında bağlantı kuramama, kafaya takma ve aşırı unutkanlık çoğu zaman stres kaynaklıdır. İnsanlar, yaşadıkları stresin neticesi olarak karar vermede güçlük, davranışlarda değişimler ile öfke problemleri yaşayabilir. İnsanların, kendilerini yetersiz, değersiz, güvensiz, terk edilmiş hissetmesinin nedeni de strestir. İnsanlar, yaşadıkları stresin üstesinden gelebilmek için aşırı derecede sigara ve alkol tüketebilir." ifadelerine yer verdi. 

İnsanların, iş ve sosyal yaşamlarında daha aktif olması ve yaşamındaki mücadele ve değişikliklerden zevk alması gerektiğine vurgu yapan Nilüfer, "Gelecek ile ilgili kaygılara kapılarak umutsuzluk içine düşülmeden yaşama karşı olumlu bir bakış açısı geliştirilmelidir. Yaşamda hoşgörüyü elden bırakmadan esnek olunmalı, yakın çevre ile ilişkilerimizi olumlu kurmalıyız.

Düşüncelerimizin bizleri hangi duygulara sürüklediğine dikkat etmeliyiz. İnsanlar, olumsuz düşündükleri zaman daha çok strese girerler. Yaşamda aşırı genellemeler yapmadan ve insanların zihnini okumadan kaçınılmalıdır. Zaman çok iyi yönetilmeli ve yaşamın stresi ile başa çıkmada sosyal ve kültürel faaliyetlerin önemini unutmamalıyız. Duygusal gevşeme ve boşalımda sosyal aktiviteler çok önemlidir. İlgi alanlarımızdan hobiler edinerek stresten uzaklaşılmalı ve yaşamdan keyif alınmalıdır." şeklinde açıklamalarda bulundu. 

 

stres sosyal yaşam rekabet obezite