Son Dakika! Deprem 6,5 Şiddetinde Vurdu, Tsunami Alarmı Verildi, Ölü ve Yaralı Var Mı?

TAKİP ET

Endonezya'da 6,4 şiddetinde meydana gelen büyük deprem sonrasında bölgede tsunami alarmı verildiği öğrenildi. Bölgeden son durum hakkında detaylar bekleniyor.

Endonezya’da 6,4 şiddetinde meydana gelen büyük deprem sonrasında bölgede tsunami alarmı verildiği öğrenildi. Bölgeden son durum hakkında detaylar bekleniyor.

Endonezya'da meydana gelen 6,4 büyüküğündeki deprem sonrasında tsunami uyarıları gediği belirtildi. 

TSUNAMİ NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Japonya sözlük anlamı 'Liman Dalgası' olan tsunami med-cezir dalagaları olarakda anılmıştır. Tek bir dalgadan oluşmayan ve dalgalar serisi haliyle görülen tsunami, 1 saatten uzun bir süre devam edebilir ve dalgaların büyüklüğünün ve şiddetinin nasıl olacağı hiçbir zaman tahmin edilemez. Genel olarak denizaltında meydana gelen depremler sonucunda gerçekleşen tsunami, önceden tahmin edilmesi çok zor bir doğa olayıdır. Kıyılardaki suların içine çekilmesi ve bu durumun sadece birkaç saniye içinde meydana gelmesi tsunaminin meydana geleceğinin işareti olabilir. Tsunamilerin yüzde 80'i Pasifik Okyanusu'nda gerçekleşmektedir. Okyanusun sığ bölgelerine ulaştıkça tsunaminin dalga uzunluğuda daralır ve hızı 80 kilometreye kadar düşer ancak bu kez yükseklikte artış olur.

HİNT OKYANUSU SONRASI TSUNAMİ UYARISI YAPILMIŞTI

Tarihler 2004'ü gösterdiğinde Güney Asya'da onlarca ülkeyi vuran 9,1 şiddetindeki Hint Okyanusu depremi çok sayıda can kaybına neden olmuştu. Bu büyük deprem sonrasında tsunami uyarıları gelmiş ve 9,1 büyüklüğündeki deprem 230 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştur.

 

 

Dünya hanerleri Endenozya Deprem haberleri Tsunami alarmı Kaç şiddetinde Ölü ve yaralı var mı