SMA İlaçları İçin Geri Ödeme Süreci Başladı

TAKİP ET

NTV yayınına katılarak soruları yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, SMA Tip-1 hastalarının ilaçlarında geri ödeme sürecinin başladığını söyledi.

NTV yayınına katılarak soruları yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, SMA Tip-1 hastalarının ilaçlarında geri ödeme sürecinin başladığını söyledi. 

Geri Ödeme Süreci Başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Her sene 1.3 milyon anne doğum yapmaktadır. SMA riski ise normal doğumların on binde birinde var. Ülkemizdeki doğum sayısı dikkate alındığı zaman her sene 130 bebeğimizin dünyaya SMA'lı gelme riski var. 164 SMA Tip-1 hastamızın ilaçları geri ödeme kapsamına alınıyor. Şu ana kadar 36 hastamızın ilaçları geri ödeme kapsamına alındı. 128 hastamız için ise gerekli incelemeler yapılıyor. Çok ağır maliyetleri olduğu için SMA'lı hastaların tümünü geri ödeme kapsamına alan bir ülke yoktur. Tedavide faydalanma kararları bilim kurulları tarafından veriliyor. Hastamız fayda görecekse maliyeti önemsemeyiz. Sağlık Bakanlığınca belirlenen kriterler ile bilim kurulunun uygun gördüğü vakaların hepsi, geri ödeme kapsamının içinde olacak." şeklinde konuştu.

Sakarya'da yaşanan havuz faciasını da değerlendiren Müezzinoğlu, "Bayram arifesinde 5 vatandaşımızı havuzda yaşanan elektrik faciasında kaybetmemiz çok acı bir tablo oldu. Bu acı hadise tamamen ihmal, tedbirsizlik ve denetimsizlik sonucunda yaşanmıştır. Bu acı olayların önüne sadece denetim ile geçemeyiz. Tedbiri ihmal eden yapımızda değişiklik yapmak gerekiyor. Bunun içinde kültürel dönüşüme ihtiyacımız var. Çok yönlü duyarlılığı elden bırakmamak gerekiyor. En büyük denetimi toplum yapacağından dolayı vatandaşlarımızdan bu konuda destek bekliyoruz. Ufak bir tereddüt hasıl olsa dahi 176 ihbar hattını arayarak bildirmelidirler." şeklinde açıklamalarda bulundu. 

SMA ilaç geri ödeme Sağlık Bakanlığı