Sigara Tiryakiliği, İnsan DNA'sını Nasıl Etkiliyor?

TAKİP ET

Günümüze kadar yapılan birçok araştırma ile sigaranın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri belgelendi. Nobel ödüllü bilim adamımız Aziz Sancar ise sigara tiryakiliğinin insan DNA'sına etkisi üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda sigara içen insanlarda DNA'nın nasıl değiştiğini belgeledi.

Günümüze kadar yapılan birçok araştırma ile sigaranın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri belgelendi. Nobel ödüllü bilim adamımız Aziz Sancar ise sigara tiryakiliğinin insan DNA'sına etkisi üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda sigara içen insanlarda DNA'nın nasıl değiştiğini belgeledi.

Sigara tiryakiliğinin insan sağlığına birçok olumsuz etkisi olduğu için sigara bağımlılığına karşı dünya genelinde ciddi savaş veriliyor. Resmi veriler, Amerika'da 40 milyon sigara tiryakisi olduğunu gösteriyor. Dünya genelinde ise 1 milyar sigara tiryakisi bulunuyor. Bu nedenle de sigara tiryakiliğine bağlı hastalıkların tespit ve tedavisi büyük önem arz ediyor.

Sigara içmenin DNA'da hasara yol açtığı ve bu hasarında akciğer kanserine sebep olduğu biliniyor. Nobel ödülü almaya hak kazanan ve araştırmalarını UNC School of Medicine adına yapan Türk bilim adamı Aziz Sancar'ın geliştirdiği yöntem, sigara tiryakiliğinin DNA'ya verdiği zararın kapsamlı bir haritasını ortaya koyuyor. Kansorejen içeren maddelerin insan vücudunda neden olduğu tahribatın bilinmesi çok önemlidir. Bu tahribat bilindiği takdirde sigara tiryakiliğinin kanseri nasıl tetiklediği gözlemlenebiliyor. Ayrıca bu yöntem ile kanser olmaya meyilli kişilerin tespiti kolaylaşıyor. Bu gözlemler ile ileriki seviyelerde kanser daha başlamadan tedavi edilebilir. Aziz Sancar'ın bu araştırmadan asıl umudu ise sigara tiryakiliğinin azalmasıdır. Her şeyden önemli olan ise sigara tiryakilerinin bu husustaki gayretidir. 

sigara sigara tiryakiliği DNA Aziz Sancar kanser