Sigara İçenler Dikkat! Akciğer Kanseri Riskini Havuç Tüketerek Düşürün

TAKİP ET

İçeriğinde yüksek oranda A vitamini barındıran havucun günlük 1 porsiyon tüketilmesi halinde vücudun A vitamini ihtiyacının %210'unu karşıladığını ifade eden Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, 'Havuç üzerinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki havuç, akciğer, meme, prostat ve kolon kanseri riskini önemli oranda düşürmektedir.' dedi.

İçeriğinde yüksek oranda A vitamini barındıran havucun günlük 1 porsiyon tüketilmesi halinde vücudun A vitamini ihtiyacının %210’unu karşıladığını ifade eden Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, “Havuç üzerinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki havuç, akciğer, meme, prostat ve kolon kanseri riskini önemli oranda düşürmektedir.” dedi. 

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, “Bir porsiyon havuç, bir orta boy havuçtan veya yarım bardak doğranmış havuçtan oluşmaktadır. İçeriğinde 30 kalori, 6 gram karbonhidrat, 3 gram şeker ve 1 gram protein barındırmaktadır. A vitamini açısından o kadar zengindir ki bir posiyon havuç, vücudun günlük A vitamini ihtiyacının %210’unu karşılamaktadır. Ayrıca vücutta C vitamini ihtiyacının %6’sını, kalsiyum ve demir ihtiyacınında %2’sini karşılamaktadır. Beta, havuca parlak turuncu rengini verdiği gibi karoten isimli bir antioksidandır. Bağırsakta emilen beta karoten, sindirim esnasında da A vitaminine dönüşmektedir. Havucun içeriğinde bulunan diğer vitamin ve mineraller ise lif, potasyum, folat, manganez, E ve K vitamini, fosfor, çinko ve magnezyumdur.” şeklinde konuştu.  

Uzman Diyetisyen Yıldırım, havucun yararları hakkında da şunları söyledi:

Görme fonksiyonunun gelişimine pozitif etki eder.

Kanseri önlemede çok önemli bir yardımcıdır.

Sağlıklı bir cildi desteklediği gibi yaşlanmayı da yavaşlatmaktadır.

Felç ve kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde etkendir.

Vücudu temizlediği gibi karaciğerede önemli yararları vardır.

Dişlerin ve diş etlerinin korunmasına yardımcı olur.

           

 

           

havuç kanser akciğer kanseri A vitamini