Şiddet ve Cinsel İçerikli Oyunlar, Çocuklara Model Davranış Oluyor

TAKİP ET

Anne ve babaları, internette oynanan oyunlar ile ilgili uyaran Uzman Klinik Psikolog Seden Celep Ekici, "Çocuklar, ekranlarda ve sanal ortamlarda gördükleri görüntüleri dışarıda da sürdürme eğiliminde olabiliyor." dedi.

Anne ve babaları, internette oynanan oyunlar ile ilgili uyaran Uzman Klinik Psikolog Seden Celep Ekici, "Çocuklar, ekranlarda ve sanal ortamlarda gördükleri görüntüleri dışarıda da sürdürme eğiliminde olabiliyor." dedi. 

İmperial Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Seden Celep Ekici, "+18 etiketi bulunan cinsel ve şiddet içerikli oyunlar, internet kafelerde çocuklara oynatılıyor. Bu tarz şikayet başvuruları zaman zaman alıyoruz.  Bu durum, internetin kötüye kullanımına yol açıyor. 

Çocukların internet ortamında gördüğü olumsuz görüntüler onlar için model davranış olabilir. Çocuklar, internet ortamındaki olumsuz görüntüleri günlük yaşamında da sürdürme eğiliminde olabilir. Bu da izlediği olumsuz görüntüleri arkadaşlarına uygulama ya da öfke ile birlikte anne ve babasına gösterme durumları olabiliyor. Çünkü çocuklar, internette gördüğü olumsuz şeyleri davranışlarına da yansıtma eğilimi gösterebilir.." ifadelerine yer verdi. 

Ekici, "Bu tür konularla ilgili birçok danışanım olsa da direkt tanı koymak mümkün olmuyor. Çünkü çocuğun alt yapısında neler yaşandığını, aile yapısını ve çocukta psikiyatrik bir rahatsızlık olup olmadığını bilmek gerekiyor. Çocukların hayal dünyası çok geniş olduğundan dolayı bu tür olumsuz görüntüler, çocukların hayal dünyasını etkileyebilir ya da destekleyebilir. Hayal ile gerçeği ayırt etmede sıkıntısı olan çocuklarda, bu tür olumsuz görüntülerin daha çok etkisi olabiliyor." şeklinde konuştu.

İnterneti Yasaklamak Çözüm Olmaz

Çocuklara internet yasağı getirmenin çözüm odaklı bir davranış olmadığını belirten Ekici, "Günümüz yaşantısında aile bireyleri sürekli ellerinde telefonla internette gezindiği için internet yasağı getirmek çocuğu tümüyle dışarda bırakmak anlamına geldiğinden dolayı böyle bir durum söz konusu olmuyor. Bunun içinde saat limiti konularak kısıtlama yoluna gidilebilir. Aile, çocuğa fazla baskı yapmadan ve hissettirmeden durumu kontrol altında tutabilir. Çocuğun oynadığı oyunların içeriği eğitici mi diye aile sürekli denetimler yapmalıdır." dedi. 

çocuk internet +18 olumsuz görüntü olumsuz davranış