Sıcaklarda Rahatlamak İçin Vişne Yiyin

TAKİP ET

En güçlü antioksidanlardan olan vişne, dalından tüketildiği takdirde vücuda birçok faydası var. Taze tüketilen vişne, serinlettiği gibi ishali önlüyor, ateşi düşürüyor ve idrarı söktürüyor. A vitamini ve potasyum açısından zengin olan vişne, obezite ve kalp rahatsızlıklarına iyi geliyor.

En güçlü antioksidanlardan olan vişne, dalından tüketildiği takdirde vücuda birçok faydası var. Taze tüketilen vişne, serinlettiği gibi ishali önlüyor, ateşi düşürüyor ve idrarı söktürüyor. A vitamini ve potasyum açısından zengin olan vişne, obezite ve kalp rahatsızlıklarına iyi geliyor. 

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, "Vişne, taze tüketilirse birçok rahatsızlığa iyi geldiği gibi serinlik hissi vererek vücudu rahatlatıyor." dedi.

Ülkemiz yıllık 200 bin ton vişne üretimiyle dünyada ilk üçte yer alıyor. Vişnenin yoğun olarak yetiştirildiği iç kesimlerde hasat alınmaya başlandı.

Dalda ikili yetiştiğinden dolayı küçük kırmızı ikizler olarak anılan vişne, yazın taze, kış mevsiminde de komposto ve şurup gibi farklı tüketildiği takdirde sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. 

Antioksidan bakımından zengin olan vişnenin, hem meyvesi hem de sapı ile insan sağlığına fayda sağladığını belirten Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, şöyle devam etti:

"İçeriğinde fenolik bileşenler barındıran vişne, antosiyaninler yani antioksidan bakımından çok güçlüdür. Vişnenin 100 gramında 30-82 miligram aralığında antioksidan mevcuttur. Bu antioksidanlar anti diyabetik, anti kanser, anti obezite, antienflamatuar açısından sağlığa fayda sağlıyor.  Bunun halk dilindeki açılımı ise vişnedeki güçlü antioksidanlar, vücudu kanser, obezite, diyabet ve iltihaplanma gibi rahatsızlıklara karşı koruyor."

Beyin ve Damar Yaşlanmalarına Karşı Mücadelede Potasyum Zengini Vişne

Vişnenin taze tüketildiği halde bunaltıcı sıcaklarda vücuda serinlik hissi vererek vücudu rahatlattığına dikkat çeken Prof. Dr. Çopur, A vitamini ve potasyum açısından zengin olan vişnenin ishali kestiğini, ateşi düşürdüğünü ve idrarı söktürdüğünü söyledi. 

100 gr vişnede 86 gr su, 8 gr şeker, 1 gr lif ve 1 gr protein olduğunu belirten Çopur, "Ayrıca 16 miligram kalsiyum, 173 miligram potasyum, 9 miligram magnezyum, 15 miligram fosfor ve 3 miligram fosfor barındırır. Vücudumuzun günlük potasyum ihtiyacının 5 gr olduğu düşünüldüğü zaman beyin ve damar yaşlanmalarını önlemeye ve alerjik hastalıkları rahatlatmaya iyi gelen potasyum ihtiyacımızı vişne tüketerek karşılayabiliriz." dedi. 

Kalp Dostu Vişne

Meyvelerdeki antosiyanin miktarı ile antioksidan gücü arasında doğru orantı olduğunu belirten Çopur, "Vişne, güçlü antioksidan etkisi ile vücuttaki oksidasyon gibi kimyasal süreçler sonunda meydana gelen serbest radikalleri nötralize ederek sağlığımızı koruyor. 

Serbest radikallerle reaksiyona giren vişnenin içindeki maddeler, serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini engelliyor. Kalp koruyucusu olan vişne, kolesterolü düşürüyor ve hücrelerin geç yaşlanmasını sağlıyor. Görme kalitesinden şikayeti olanlar, görme kalitesini artıran vişneyi tüketebilirler." şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

vişne antioksidan sağlık klp beyin damar