Sıcak Havalarda Uzmanlardan Önemli Uyarı: Sıvı Kaybı Ölüme Neden Olabilir

TAKİP ET

Sıvı kaybı konusunda vatandaşları uyaran diyetisyen Berna Ertuğ, günlük sıvı ihtiyacının 2, 2,5 litre olduğunu belirterek insan vücudunda sıvı oranında yüzde 7'lik bir değişimin yorgunluk ve halsizliğe hatta halüsinasyon görmeye bile yol açabildiğini yüzde onluk bir değişimin ise böbrek fonksiyonlarını sonlandırarak ölüme neden olabildiğini söyledi.

Sıvı kaybı konusunda vatandaşları uyaran diyetisyen Berna Ertuğ, günlük sıvı ihtiyacının 2,  2,5 litre olduğunu belirterek insan vücudunda sıvı oranında yüzde 7’lik bir değişimin yorgunluk ve halsizliğe hatta halüsinasyon görmeye bile yol açabildiğini yüzde onluk bir değişimin ise böbrek fonksiyonlarını sonlandırarak ölüme neden olabildiğini söyledi. 

Yaz aylarında hava sıcaklıklarında ki artışa bağlı olarak terleme ve sıvı kaybı son derece yüksek seviyede oluyor.  Uzmanlar vücuttaki organların fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için kaybedilen sıvının derhal yerine konulması gerektiğini ve düzenli su tüketiminin büyük önem taşıdığını söylüyor. Birkaç saat ile su içmeden geçirilmesi durumunda vücudun elektrolit dengesi bozulabiliyor halsizlik ve bitkinlik gibi sorunlar ortaya çıkıyor.  Bu konu hakkında bir açıklama yapan diyetisyen Berna Ertuğ, vücudun su ihtiyacının karşılanması için sadece sıvı alımı ve su tüketiminin yeterli olmadığını düzenli olarak bazı besinlerin de tüketilmesi gerektiğini söyledi.

VÜCUT DENGESİ SUSUZLUK NEDENİYLE BOZULABİLİYOR
Berna Ertuğ,  insan vücudundaki su oranı korunmasının hayatı önem taşıdığını belirterek, vücutta yüzde ikilik bir su azalması olduğunda bile asit dengesini değişimler yaşandığını söyledi.  insan vücudunda yüzde 7’lik bir su azalması olması durumunda ise yorgunluk ve halsizlik Hatta halüsinasyon görülmesi bile olabileceğini söyleyen Ertuğ,  değişimin yüzde onluk bir dilime ulaşması durumunda ise böbrek fonksiyonlarının sallanıp ölüme neden olabileceğini dile getirdi.

SIVI KAYBI HEMEN ÖNLENMELİ
Özellikle sıcak yaz aylarında hareket, sıcak HAVA,  Fazla tuzlu ve proteinli besinlerin tüketimi, idrara çıkma,  terleme gibi aktiviteler nedeniyle vücudun su ihtiyacını daha da arttığını söyleyen Ertuğ, "Vücut ısısını artıran ateşli hastalıklarda, solunum yolu ve ishal gibi sorunlarda, bağırsak yoluyla su kaybedilir. Gün boyunca kaybedilen toplam su miktarı 2,5 litreye ulaşırken, pek çok kişi bunun bilincinde ve farkında olmadan vücudunu susuz bırakmaktadır. Hücrelerin yaşamsal faaliyetlerini yerine getirmesi ve bu sayede vücudun fonksiyonlarını tamamlayabilmesi için vücudun su dengesinin korunması gereklidir"  ifadelerini kullandı.

sıvı kaybı su kaybı son dakika diyetisyen Berna Ertuğ son dakika haberi